Ezt ne tegye, ha stresszel!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Hiába van nyár, a nyugtalanító külső vagy belső hatásokat, amelyeket egy szóval stressznek nevezünk, ilyenkor sem kerülhetjük el. Csak a kiváltó okok szezonálisak – a tünetek mindig ugyanazok. (x)

A feszült helyzetek évszaktól függetlenek, ahogyan az is, hogy a szervezetünk nagyon erős válaszreakciót ad ezekre. Ezt a „küzdelmi vagy menekülési” ösztönt az állatvilágból hozzuk magunkkal, és hiába, hogy ma már ezek a stresszt okozó helyzetek ritkán jelentenek életveszélyt, rövid és hosszú távon is károsan hatnak ránk. Teljesen mindegy, hogy a nyaralással kapcsolatos feladatok miatt vagyunk idegesek, feszültek, vagy az utazással járó változások okoznak fejfájást, szorongást, esetleg a hőség miatt nem tudunk jól aludni. A stresszt kezelnünk kell, ha nem szeretnénk, hogy hosszú távon nehezítse meg a mindennapjainkat. Nem mindegy azonban, mit teszünk ellene, mert van, amivel többet ártunk, mint használunk. Mutatjuk, hogyan kell jól kezelni a stresszt!

Ne egye túl magát! Ha stresszesek vagyunk, a szervezetünk több energiát használ el, ezért érezzük állandóan éhesnek magunkat. Ráadásul a felszabaduló stresszhormon, a kortizol szintjének emelkedése is fokozza az éhségérzetünket. Az ilyenkor kívánt szénhidrátdús, cukros, esetleg zsíros, fűszeres ételek azonban csak rövid távon segítenek – hosszú távon elhízást és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.

Inkább válasszon valódi stresszűző fogásokat! Ilyenek a magnéziumban, B6-vitaminban és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a tengeri halak, az avokádó, a túró, az olajos magvak és a hüvelyesek.

Kerülje a kávét és az alkoholt! Bár a koffein és az egyéb élénkítőszerek jó ötletnek tűnnek, fogyasztásuk hosszú távon csak súlyosbítja a tüneteket. Ezek dehidratálják a szervezetünket, ami a nyári melegben könnyen vezet fejfájáshoz, ráadásul bár az alkohol átmenetileg segít kikapcsolni, kifejezetten rossz hatással van az alvásminőségre.

Inkább igyon sok vizet, vagy cukor- és szénsavmentes frissítőket! Jó választás lehet egy jól behűtött gyógynövénytea is, mondjuk citromfűből, esetleg egy jéghideg levendulaszörp. Ezek nyugtató, altató hatásúak.

Ne vigye túlzásba a sportot! Nyáron érdemes kerülni a túlságosan megerőltető sportokat, hiszen a túlzásba vitt mozgás, főleg a hőségben, tűző napon, szabadban végzett edzés inkább kimeríti, mint frissíti a szervezetet.

Inkább válassza a hajnali, vagy esti, hűvösebb órákat, ha szabadtéri edzést tervez, illetve a nyári hónapokra költözzön be a légkondicionált edzőterembe! Az úszás, a pingpong vagy a tánc azonban kifejezetten nyaralásbarát mozgásformák, amelyek a pulzust kismértékben emelik csak meg, ugyanakkor erősítik a társas kapcsolatokat, ezáltal kikapcsolnak, feltöltenek.

Mi lett volna, ha…? Nem érdemes önmagunkkal szemben irreális elvárásokat támasztani, vagy túlreagálni azokat a szituációkat, amelyekre úgy sincs ráhatásunk. Jobb, ha úgy gondolunk a stresszes helyzetekre, mint megoldandó feladatokra, és nem a legyőzendő akadályokat látjuk bennük!

Inkább tűzzön ki maga elé reális elvárásokat, és próbálja meg élvezni az adott pillanatot! Ha nagyon feszültnek érzi magát egy helyzetben, sokat segíthet, ha elsajátítja a helyes légzéstechnikát, hiszen a tudatosan lassított légzéssel csökkentheti szervezetének stresszreakcióit (szapora pulzus, emelkedő vérnyomás, elszabaduló adrenalin) is, és máris nyugodtabban, higgadtabban tud reagálni a felmerülő feladatra.

Sedacur ForteHa esténként álmatlanul forgolódik, mert az agya a sok megoldatlan feladaton pörög, és még a nyaraláson sem tud elszakadni a mindennapi problémáktól, esetleg a nagy hőség miatt nem tud aludni, akkor hiába megy szabadságra, a vakáció végére még fáradtabb lesz, mint amikor elindult. Ilyenkor segíthet a Sedacur forte, amely olyan, a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza, mint a macskagyökér, a komló és a citromfű.

A Sedacur forte vény nélkül kapható gyógyszer, amelynek a segítségével nemcsak a nappali feszültséget tudja csökkenteni, de az elalvás is könnyebb lesz. Márpedig a pihentető éjszakák biztosan nyugodtabb nappalokat teremtenek!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.