Az alvászavar kezelhető, és kezelni is kell – mutatjuk, mi és hogyan segíthet

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az alvászavar olyan állapotok összessége, amelyek negatívan befolyásolják a szervezet számára szükséges, pihentető alvást. Az első és legfontosabb lépés ezek kezelésében az, hogy mi magunk ismerjük fel, hogy ez nem természetes állapot. A további teendőket összefoglaltuk cikkünkben. (x)

Az alvászavarok leggyakrabban diagnosztizált típusai közé tartozik az inszomnia (kóros álmatlanság), a hyperszomnia (fokozott alváskésztetés) és a paraszomnia (alvás közbeni különleges jelenségek). Inszomnia alatt azt értjük, amikor a beteg fáradt, szeretne végre jól aludni, de jó minőségű alvásra nem képes. Az alvászavarra utaló tünetek közé tartoznak az elalvási nehézségek, a gyakori éjszakai ébredés, a nappali fáradtság, a horkolás és a csökkent koncentrálóképesség. A tartós alvászavar hosszú távon nemcsak az életminőséget rontja, de a mentális és fizikai egészségünket is veszélyezteti, ezért nem szabad rá legyinteni. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, akkor keressünk segítséget!

Ki állítja fel a diagnózist?

Az alvászavarok diagnosztizálása és kezelése interdiszciplináris terület, ahol több szakember együttműködésére van szükség. Ha a páciensnek alvási nehézségei vannak, például nehezen alszik el, gyakran felébred éjszaka, vagy korán és fáradtan kel, érdemes először a háziorvoshoz fordulni. A háziorvos felveszi az anamnézist: megkérdezi az alvási szokásokat, de fizikai és laboratóriumi vizsgálatokat is végezhet, hogy kizárjon más betegségeket, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. Ha ilyen okot nem találnak a háttérben, és a tartós alvászavar mégis fennáll, tovább irányíthatja a beteget az alvásszakértőhöz, aki célzottabb, akár alváslaborokban elvégzett vizsgálatokat is javasolhat, hogy pontosabb képet kaphasson az alvás minőségéről és az alvászavarokról.

Alvásszakértő, alváslabor – ma már itthon is elérhető

Kevesen tudják, de ma már Magyarországon is több helyen – OEP által finanszírozott formában is – működnek alváslaborok, és dolgoznak alvásszakértők.Az ottani szakemberek többfajta vizsgálat elvégzése után segíthetnek az alvászavarok diagnosztizálásában és a kezelési terv kidolgozásában. Az alváslaborokban például a következő vizsgálatok zajlanak:

Poliszomnográfia (PSG): A páciens testén elhelyezett elektródák segítségével rögzítik az agyi aktivitást (EEG), a szemmozgást (EOG) és az izomműködést (EMG) az alvás különböző fázisaiban.

Pulzoximéter: A vér oxigénszintjét és a pulzust is monitorozzák egy ujjra helyezett eszköz segítségével.

A műszeres vizsgálatokon kívül természetesen életmód-tanácsadást, stresszkezelést és igény esetén pszichológusi konzultációt is biztosítanak, hogy ezek segítségével a legmegfelelőbb terápiás megközelítéseket javasolhassák. Ez lehet gyógyszeres kezelés, viselkedésterápia vagy egyéb módszer.

Sedacur Forte termékdoboz

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Mi a teendő alvászavar esetén?

Alvászavarok esetén az első és legfontosabb feladatunk, amelyet mi magunk is megtehetünk, hogy változtatunk az életmódunkon: betartjuk az alapvető alváshigiénés szabályokat, kialakítjuk a bioritmusunknak megfelelő alvásrutint, rendszeresen mozgunk, egészségesen táplálkozunk és odafigyelünk a mindennapi stresszoldásra.

Átmeneti alvászavarok esetén segíthetnek a vény nélkül kapható, gyógynövénykivonat-tartalmú gyógyszerek is. Ilyen növényi gyógyszer a Sedacur forte, amely a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. A Sedacur forte esténként segíti az elalvást, éjszaka pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem növeli a reakcióidőt, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja.

Ha azonban az inszomnia tünetei minden igyekezetünk ellenére is fennállnak, mindenképpen forduljunk szakemberhez, hogy segítségével megtalálhassuk a személyre szabott, egyéni és hosszú távú megoldást a panaszainkra!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Az epekő kialakulása
Az epekő kialakulása

Mi vezethet hozzá, hogyan kezelhető?

Visszér és sport
Visszér és sport

Hogyan hatnak a különféle sportok lábainkra?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.