Tegyen a stressz ellen: Három egyszerű technika

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

Az egészségstatisztikai adatok szerint a felnőttek kétharmada kerül hetente legalább egy-két alkalommal intenzív stresszhelyzetbe. Száz felnőttből tizenöt szenved olyan betegségektől, amelyek a krónikus stressz következtében alakultak ki.

A negatív stressz ugyanis nemcsak a hétköznapi életünk minőségét (közérzetünket, munkateljesítményünket, emberi kapcsolatainkat stb.) ássa alá, hanem az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működését is. Sajnos manapság gyakori, hogy a stresszkezelési technikák közül sokan „pótmegoldásokat” választanak, vagyis nyugtatókkal, altatókkal, alkohollal, dohányzással, feketekávé, kóla, energiaitalok fogyasztásával igyekeznek megszabadulni a negatív stressz okozta panaszaiktól. Ezek a „módszerek” lehet, hogy ideig-óráig segítenek a feszültség oldásában, a deprimáltság leküzdésében, ám rendszeres alkalmazásuk következményeként függőséget okozhatnak. Sőt! Egy sor testi és lelki betegség kialakulását is provokálhatják.

Mozogjon, lazítson, vitalizáljon...

A pszichológusok és pszichiáterek szerint a „rossz” stressz testi és lelki egészségromboló hatásainak „közömbösítéséért” a beteg, önmaga is sokat tehet. Állítják: a stresszreakciók kezelésében meghatározó szerepe van a tudatos életvitelnek, a rendszeres testmozgásnak, a relaxációs technikák, illetve az egyénre szabott feszültségoldó „megoldások” alkalmazásának, valamint az egészséges táplálkozásnak, ezen belül is a szervezet megfelelő vitaminellátásának.

Hatékony a napi rendszerességgel végzett testmozgás (séta, kocogás, biciklizés, úszás) vagy sporttevékenység. Kevesen tudják, hogy a combot, a karizmokat megmozgató tornagyakorlatok serkentik az „örömhormon-termelést”, vagyis az aktív mozgás közben a negatív gondolatok, szorongások helyét átveszi a saját testünk feletti uralom, a teljesítmény élvezete. Már a napi félórás mozgás is csökkentheti a testi, lelki tüneteket, erősítheti az önbizalmat, ennek hatására pedig javulhat a feszültségkezelő és problémamegoldó képessége.

A rendszeres testmozgás további hozadéka, hogy megtanulja irányítani a légzés ritmusát. Ez a képesség jól jön a stresszhelyzetekben, amikor – gyakorlatból valamennyien tudjuk – a lélegzetvétel kapkodóvá válik. Az intenzív mozgás, a fizikai megerőltetés függvényében elsajátított légzéstechnika sokat segíthet abban, hogy elkerülje a stresszes életvitel leggyakoribb következményeit (például a feszült helyzetekben fellépő ingadozó, majd krónikussá váló magas vérnyomást, amely szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet).

A relaxáció pihenést, ellazulást jelent. A mindennapokban relaxáló hatású lehet egy séta, zenehallgatás, egy film megnézése. Bármi, ami kiszakít az addigi megfeszített tevékenységből. A tervezett relaxáció szintén a mindennapokba épített, az ellazulást, pihenést szolgáló aktivitás. Hogy kinek mi jelenti a relaxációt, egyénileg eltérő lehet. Van, akinek egy masszázs, másnak egy kellemes fürdő, szauna, kirándulás, egy jó beszélgetés, egy esti tea. Mindenkinek magának kell megtalálnia a hozzá legközelebb álló módszert.

Kiégés

A burnout (kiégés) szindróma tünetei: ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanság érzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel! Forduljon pszichiáterhez, pszichoterapeutához. Az állapot magától nem múlik el, nem érdemes várni, szenvedni. Gyógyítható.

Tovább A menedzserbetegségről a WEBBetegen

Tovább Relaxáció a hétköznapokban - Az autogén tréning módszere és alkalmazása

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.