Kisgyermekes családokban mindennapos a reggeli stressz

MTI
megjelent:

A reggeli készülődés és iskolába, óvodába való indulás komoly stresszhelyzetet jelent a legtöbb kisgyerekes család számára, amely napi szinten jelentkezik - állapította meg egy felmérés. A feszültség annál nagyobb, minél több kisgyerek van a családban.

A TNS online piackutató szeptemberi kutatásában résztvevő anyukák közel háromnegyede állítja, hogy nagyon is jellemző a reggeli stressz a családjukban. A feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába. A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban soroltak fel problémákat. A válaszadók 63 százaléka említette spontán válaszként az öltözködéssel járó problémákat, 69 százalékuk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik reggelente: a kisgyerek nem akar elkezdeni öltözni, helyette inkább mást csinál, nem azt akarja felvenni, amit anyukája készített ki neki. Harmadik leggyakoribb problémaként az időben elindulást említették - közölte a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég.

A gyerekek számának növekedésével a fent említett problémák hatványozottan jelentkeznek: a kicsik nem akarnak felkelni az ágyból, túl lassan öltöznek, nem abba a ruhába akarnak öltözni, amit a szülő választ. A több kisgyermekkel rendelkező családokban a reggeli stressz azért is fokozattan jellemző, mivel az édesanyának meg kell osztania figyelmét csemetéi között, és ez még több koordinációt igényel.

Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás elválaszthatatlan velejárója a stressz. A szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák az otthon látottakat. A gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak, ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot. A stressz, a rohanás, a túlzott spontaneitás és kiszámíthatatlanság a családban a konfliktusok, veszekedések melegágya. A reggeli készülődés legyen rutinszerű, a gyerek aludjon eleget és ne az utolsó pillanatban keljen fel - javasolja Futó Judit, az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa.

(MTI)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.