Mit tegyek a túl sok gyomorsav ellen? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Családtagom túlzott gyomorsav termelődése ellen ajánlották a kaukázusi kefírt, a citromlevet - hatásosak lehetnek-e ezek? Van valami speciális diéta? - Az orvos válaszol.

Kedves Kérdező!

A kaukázusi kefír a bélflóra rendbentartásában segít, illetve értékes tápanyagokat tartalmaz, a gyomor savtermelését kalciumtartalma révén serkenti.

A lúgosító jellegű diéták (több zöldség, kevesebb finomított szénhidrát és fehérje) egészségesek, ha nem esünk túlzásokba. A szervezet pH-háztartását ugyanakkor a tüdő és a vese működése tartja egyensúlyban, így a szervezet "elsavasodása" nem jelenti a gyomor fokozott savtermelését (tekintettel arra, hogy a gyomorból a gyomornedv és az étel a vékonybelekben szinte teljesen visszaszívódik, a szervezet a gyomron át nem tud savtól megszabadulni).

Az almaecet fogyasztása általában fogyókúrás célzattal merül fel. Gyomorproblémák nem gyógyszeres megoldására a Salvus-vizet tudom javasolni, illetve a rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezést, a stressz megfelelő feldolgozását.

További cikkek a témában

(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

Cikkajánló

Mi okozza a savproblémákat? A gyomorégés okai

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Gyomorsav
Régen azt gondoltuk, hogy a gyomorégés, a felső hasi diszkomfortérzés, vagy a korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest