Mit együnk a túl sok gyomorsav ellen? - Az orvos válaszol

frissítve:
Családtagom túlzott gyomorsav termelődése ellen ajánlották a kaukázusi kefirt. Ez hatásos lehet, esetleg van valami speciális diéta? Sokat hallottam a lúgosításról és az éhgyomorra fogyasztott almaecetes vízről is. A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Kedves Kérdező!
A kaukázusi kefir jótékony hatással van a gyomor-bélrendszerre, főként a bélflóra rendbentartásában segít, illetve értékes tápanyagokat tartalmaz. A savproblémákkal, gyomorfekéllyel azonban közvetlen összefüggése nincs, a gyomor savtermelését kalciumtartalma révén serkenti.
Tápanyagtartalom Kefir (energia, zsír, fehérje, szénhidrát)
A lúgosító jellegű diéták (több zöldség, kevesebb finomított szénhidrát és fehérje) egészségesek, ha nem esünk túlzásokba. A szervezet pH-háztartását ugyanakkor a tüdő és a vese működése tartja egyensúlyban, így a szervezet "elsavasodása" nem egyenlő a gyomor fokozott savtermelésével. Tekintettel arra, hogy a gyomorból a gyomornedv és az étel a vékonybelekben szinte teljesen visszaszívódik, a szervezet a gyomron át nem tud savtól megszabadulni.
Az almaecet fogyasztása általában fogyókúrás célzattal merül fel, nem savproblémákra.
Gyomorproblémák, gyomorsav által kiváltott panaszok nem gyógyszeres megoldására a Salvus gyógyvizet tudom javasolni, illetve a rendszeres, nyugodt, kis mennyiségű étkezést, a stressz megfelelő feldolgozását.
További cikkek a témában |
(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)