Mit együnk a túl sok gyomorsav ellen? - Az orvos válaszol

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Családtagom túlzott gyomorsav termelődése ellen ajánlották a kaukázusi kefirt. Ez hatásos lehet, esetleg van valami speciális diéta? Sokat hallottam a lúgosításról és az éhgyomorra fogyasztott almaecetes vízről is. A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A kaukázusi kefir jótékony hatással van a gyomor-bélrendszerre, főként a bélflóra rendbentartásában segít, illetve értékes tápanyagokat tartalmaz. A savproblémákkal, gyomorfekéllyel azonban közvetlen összefüggése nincs, a gyomor savtermelését kalciumtartalma révén serkenti.

Tápanyagtartalom Kefir (energia, zsír, fehérje, szénhidrát)

A lúgosító jellegű diéták (több zöldség, kevesebb finomított szénhidrát és fehérje) egészségesek, ha nem esünk túlzásokba. A szervezet pH-háztartását ugyanakkor a tüdő és a vese működése tartja egyensúlyban, így a szervezet "elsavasodása" nem egyenlő a gyomor fokozott savtermelésével. Tekintettel arra, hogy a gyomorból a gyomornedv és az étel a vékonybelekben szinte teljesen visszaszívódik, a szervezet a gyomron át nem tud savtól megszabadulni.

Az almaecet fogyasztása általában fogyókúrás célzattal merül fel, nem savproblémákra.

Gyomorproblémák, gyomorsav által kiváltott panaszok nem gyógyszeres megoldására a Salvus gyógyvizet tudom javasolni, illetve a rendszeres, nyugodt, kis mennyiségű étkezést, a stressz megfelelő feldolgozását.

További cikkek a témában

(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tamássy Klára

Dr. Tamássy Klára

Gasztroenterológus, Belgyógyász

Budapest