Sportsérülések a kosárlabdában

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kosárlabdázóknak leginkább végtagsérüléssel kell szembe nézniük. Az ízületek és az izmok állandó megterhelése komoly sérülésekhez is vezethet.

Egy helytelen edzésterv gyakorlása vagy a pihenés hiánya számos káros következménnyel járhat a kosárlabdázók számára is.

Kosárlabdázók tipikus sérülései

A hirtelen erőhatásból, irányváltásból származó sérülések közül nagyon gyakoriak az ujjtörések, a ficamok, rándulások, különösen a bokaficam és a csuklórándulás. A csapattársak sokszor szorulnak orvosi ellátásra az Achilles-ín gyulladása vagy szakadása miatt is. A kosarasoknak különösen érzékeny testrésze a váll és a térd. A vállban a rotátorköpeny gyulladása miatt kell általában szüneteltetni a játékot, míg a térdben a húzódás, valamint a keresztszalag sérülése jellemző. Tipikus a meniszkuszok sérülése is, amelyek a térdízületekben található C-alakú porcok.

A sérülések többsége elkerülhető a kosárlabdázáshoz alkalmas cipő viselésével, amely nem csúszik a pályán. A védőfelszerelés mellett az egyéni és a játékos társak biztonsága érdekében különösen fontos a megfelelő technika alkalmazása, valamint a játékszabályok betartása.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.