Vajda Attila: azok leszünk, amit eszünk

szerző: Tóth András, újságíró - Sportvitalitás
megjelent:

Nem mindegy, hogy milyen ételeket, vitaminokat veszünk magunkhoz, ehhez nélkülözhetetlen a tudatos táplálkozás - nyilatkozta Vajda Attila, aki a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében állhatott rajthoz a londoni olimpián.

Olimpiai címvédőként régóta előre tekintesz a londoni ötkarikás játékokra. Milyen célokkal vágtál neki?

Alapvetően azt tudnám mondani, hogy az a munka, amit végzünk és az az út, amin járunk, arról beigazolódni látszik, hogy jó.

Nyilván még rengeteg munka vár ránk és számos elvégzendő feladat áll előttünk a következő periódusban. Ezeket mind bele kell tennünk egy nagy zsákba. Már a tavalyi év is sikeresen belekerült ebbe a bizonyos zsákba, még hozzá kell raknunk ahhoz, hogy ebből majd a legjobb eredményeket tudjuk kivenni.

A hazai sportolók körében egyre többen tartják fontosnak a tudatos táplálkozást. Te hogyan állsz ehhez a kérdéshez?

Már évek óta próbálkozom ráállni erre a vonalra, de most jutottam el oda, hogy egy táplálkozási tanácsadó segítségével tudjak készülni és azt gondolom, a fizikális, illetve mentális állapot mellett ez a része is nagyon fontos a felkészülésnek. Az izomzatot tudatosan erősíthetjük meg, tisztában vagyunk azzal, mikor és mire van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy a legjobb fizikális állapotba tudjunk kerülni. Emellett azt gondolom, nem mindegy, hogy milyen ételeket, tápértékeket, vitaminokat veszünk magunkhoz, ehhez nélkülözhetetlen a tudatos táplálkozás, a szervezetünknek – igénybevételéhez mérten – a legtöbbet kell visszaadnunk. Nem elhanyagolható, hogy mennyi kalóriát égetünk el, mennyi vitamint, ásványi anyagot bontunk le, illetve, hogy a szervezetünk erre miként tud reagálni. Szokták mondani: „azok leszünk, amit eszünk”, én pedig világbajnok akartam lenni, ezért úgy is akartam táplálkozni, mint egy világbajnok.

Hogyan látod ezt a kérdést az utánpótlás versenyzők esetében?

Mindenképpen azt gondolom, hogy tudatosan kell a fiatalokat táplálni, de elsődlegesen a természetes ételeket kell előnyben részesíteniük és egy későbbi korban, az ifjúságiaknál kell elkezdeni ezt az egészet beiktatni. A szervezet számára meg kell adni azokat a többletforrásokat, amik nélkülözhetetlenek az élsporthoz. Az ifikorosztály az, amelyik már tényleg tudatosan kell, hogy használja az agyát a versenyzéshez, tudatosan kell gondolkodnia, táplálkoznia az eredmények eléréséhez. Úgyhogy az utánpótlás ezen szakaszában már mindenképpen belevenném a programba.

A Sportvitalitas.hu oldalán elolvashatja a teljes cikket.

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Irinyi-Barta Tünde
Nurse Háziápolási Szolgálat

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus, manuálterapeuta

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sztancsik Ilona

Dr. Sztancsik Ilona

Kardiológus, Sportorvos, Aneszteziológus

Budapest