A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban

szerző: Kovács Ildikó, dietetikus - Sportvitalitás
megjelent:

Sportolóknál nem játszik szerepet a teljesítménynövelésben a vitaminok felvétele, ugyanakkor ezen tápanyagok krónikus hiánya nem csak a teljesítmény romlásához vezethet, hanem súlyos egyéb egészségügyi problémákat is okozhat, így tehát elmondhatjuk, hogy egy élsportoló számára mégis sokkal nagyobb jelentősége van a helyes vitaminbevitelnek, mint egy úgymond átlagember esetében.

A vitaminok a mikrotápanyagok csoportjába tartoznak - ellentétben a fehérjékkel és szénhidrátokkal, melyek a makrotápanyagokhoz sorolhatóak. Itt is igaz, hogy különbséget kell tenni az adott sportágak versenyzőinek igényeiben, de az optimális vitaminellátás mindenki számára elengedhetetlen, aki versenyszinten sportol, sőt, az átlagemberek esetében is csak a mennyiség az, amiben ez a szükséglet alapvetően eltér.

Nagyon erősen igazítani kell a sportolók vitaminellátását az adott étrendjükhöz, amit még befolyásol az is, hogy az illető éppen milyen felkészülési-, valamint versenyszakaszban van éppen.

A tápanyagokról
3/1 A fehérjék szerepe a sporttáplálkozásban
3/2 A szénhidrátok szerepe a sporttáplálkozásban
3/3 A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban

A szervezetből a fizikai megterhelés, illetve az izzadás hatására távozó ásványi anyagok pótlásával erősen összefüggésben van a versenyzők vitaminszükséglete. Az edzetlen személyek és az élsportolók szervezetének vitaminigénye több esetben is jelentősen eltér, ahogy arra már fentebb is utaltunk.

Érdekességképp ki lehet emelni az A-vitamin szükségletet, ami napi szinten 1,5 mg az edzetlen személyek számára, viszont egy sportoló 4,47 mg mennyiségben kell, hogy ebből a szervezetébe vigyen, a legkirívóbb differenciát pedig a C-vitaminnál tapasztalhatjuk, hiszen ott a hétköznapi ember számára elegendő 60 mg helyett egy versenyzőnek 300-500 mg igénye van, de a B2 vitamin esetében is a napi szinten szükséges 1,8 mg áll a sportolók számára ajánlott 8-12 mg-vel.

A professzionális sporttáplálkozás egyik nagyon fontos összetevője tehát a megfelelő vitaminfogyasztás, melynek személyre szabott meghatározásához szintén tanácsos sporttáplálkozási tanácsadóhoz, dietetikushoz fordulnunk.

A tápanyagokról
A szénhidrátok jelentőségének hangsúlyozásánál már szóba kerültek a rostok, most pedig egy kicsit részletesebben kitérünk ezen tápanyagcsoport fontosságára. A rost a táplálékban lévő nem emészthető részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része, amely ellenáll az emésztőenzimeknek és a vékonybélben történő abszorpciónak és teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastagbélben az ott található baktériumok hatására. A rost a táplálékban lévő nem emészthető részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része, amely ellenáll az emésztőenzimeknek és a vékonybélben történő abszorpciónak és teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastagbélben az ott található baktériumok hatására. Az élettani hatásait tekintve elsőként említhetnénk, hogy elősegíti a jó bélműködést, valamint befolyásolja a szénhidrát és a zsíranyagcserét. Ezen felül növelik a rövid szénláncú zsírsavak mennyiségét. A javasolt mennyiség élsportolók számára napi szinten 25 és 35 gramm közé tehető. Az oldhatatlan és az oldható rostok aránya különböző az egészségeseknél (3:1), illetve a szondatápláltaknál (1:1). Az oldhatók csoportjába tartozik a gumiarábikum, az inulin és az origo-fruktóz, az oldhatatlanokhoz pedig a szója poliszacharidot, a rezisztens keményítőt és a cellulózt soroljuk. A rostok megfelelő bevitelének elsajátítása mindenképp dietetikus segítségét igényli.

(Kovács Ildikó, dietetikus, sportvitalitas.hu)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus, manuálterapeuta

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sztancsik Ilona

Dr. Sztancsik Ilona

Kardiológus, Sportorvos, Aneszteziológus

Budapest