A jó sportcipő aranyat ér

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy jó sportcipő fél siker, de legalábbis elengedhetetlen kelléke az eredményességnek. Megfelelő cipőt találni azonban nem csak tűsarkúban nehéz, még a hobbisportolóknak is meggyűlhet a baja egy nem jól választott lábbelivel. Nem utolsó sorban pedig a rossz cipő sérülés forrása is lehet.

Hogy a sportcipő kényelmes legyen, az önmagában már rég kevés ahhoz, hogy egy élsportoló az adott márka, vagy modell mellett döntsön. A jó cipő kiválasztása ugyanis a felkészülés része, amelyben még ortopéd szakorvosok is segíthetnek.

A kiválasztásnál fontos a sportoló lábszerkezete, a sportaktivitás szintje, a talaj, amin az illető edz és még maga a sportág is. Például egy középkorú alpesi síelőnek, aki csak hobbi szinten sportol az a fontos, hogy a lábbeli könnyű, meleg legyen, amin nincs sok csat és könnyen kezelhető. Ez a saját szintjén jó is, de amikor egy aranyérem múlik a cipőn, már nem. Egy profi síelőnek a sícipő a versenyeszköze, ha nem a legmegfelelőbb, a lécet sem tudja jól irányítani. Így neki az a fontos, hogy kemény legyen, ám azok sokszor szorosak és kényelmetlenek, sokkal törékenyebbek, csak 1-2 szezont bírnak ki – sorolta a vásárlás előtt figyelembe veendő szempontokat dr. Tállay András, az Országos Sportegészségügyi Intézet ortopéd-, sebész-, sportorvos szakorvosa, aki hozzátette: ahány sportoló van, annyiféle igény is, amit a sportszergyártók ma már figyelembe is vesznek.

A futóknál például az sem mindegy, hogy a lábszerkezet milyen: a sarok kifele, vagy befele dől-e. – Ez egy egyszerű ortopédiai vizsgálattal, de még a használt cipő sarkának kopásából is megállapítható. Amatőr sportolók esetében elég lehet egy talpbetéttel kiegyensúlyozni, ám versenyen semmiképp nem jó, hiszen az elmozdulhat.

Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye

Ki gondolná, hogy a rendszeres futás hatására nem csak edzettebbekké, ellenállóbbakká, kitartóbbakká válunk, hanem még boldogabbak is leszünk. Tudományos vizsgálatok eredményei fényt derítettek a rendszeres futás testi elégedettséget fokozó hatására is. Lássuk, miről is van szó! Kocogás és a futás hatása a szervezetre

Ezért a gyártók eleve a beépítik a cipőkbe ezeket a betéteket. Vannak olyan készítők is, akiknek a márkaszaküzletében találkozhatunk mozgáselemző rendszerekkel, aminek eredményeit ott, helyben szakemberek értékelik ki, s így segítenek a kiválasztásban – magyarázta a Sportkórház szakorvosa, aki azt tanácsolta: akármilyen célból is futunk, 1000 kilométerenként cseréljük ki a futócipőt, addigra ugyanis olyannyira elkopik a talpa, hogy a talajból érkező rezgéseket már nem tudja elnyelni. A sok apró ütődéstől viszont talpi-, sarok- és térdfájdalmakra lehet számítani.

Minden talajtípushoz más cipő kell

Focizni lehet műfüvön, rendes füvön, de még teremben is. Kézilabdázók versenyeznek parkettán és különböző műanyag padlókon, teniszezni pedig salakon, füvön és műanyagon is szokás. A megfelelő cipő kiválasztásánál a láb anatómiáján kívül a pálya talajának tulajdonságait is figyelembe kell venni. – Ahány féle pályán játszik a sportoló, annyi féle cipőre van szükség. Egy megfelelő talpú cipővel elkerülhetőek a sarki-, és Achilles-ín fájdalmak – folytatta Tállay András.

A több ezer sportoló több ezer féle igényét ugyan egyetlen sportcipőgyártó cég sem tudja kielégíteni, ám a tehetősebbeknek azért megpróbálják. Egy teljesen egyedi igényekre gyártott, „lábra öntött” sportcipő ára azonban tényleg csak a tehetősebbek kiváltsága: egy-egy ilyen példány ára ugyanis több száz, akár ezer euró is lehet.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.