Mit sportolhat a várandós kismama?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A sport terhesség alatt lehetőséget ad a fittség megőrzésére, és segít felkészülni a szülésre is. Ha a terhesség komplikációmentes, nincs akadálya annak, hogy a kismama fizikailag aktív maradjon.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Nagyon fontos, hogy a várandós nő megfelelő sportot, edzésformát válasszon, és semmi esetre se erőltesse, terhelje túl magát! Bizonyos sportágak az első négy hónapban veszélyt jelentenek a magzatra, illetve a terhességre, mivel növelik a fejlődési rendellenességek kialakulásának és a vetélésnek a kockázatát. Ide tartoznak többek között a labdajátékok, mint például a tenisz, és a futás, kocogás is. Ezzel szemben a z úszás a terhesség valamennyi fázisában ajánlott, illetve vannak kifejezetten terhes nők számára tartott vízi tornagyakorlatokból álló edzések is.

Hasizom edzés szülés után

Szülés után a kismamák érthető módon vágynak arra, hogy minél hamarabb jó formába hozzák magukat. De vannak olyan állapotok, amikor a megszokott hasizom gyakorlatok elkezdése még veszélyes, például amikor az egyenes hasizmok még nem záródtak össze. Hasizom-ellenőrzés nélkül ne kezdjen el edzeni!

Hasizom edzés szülés után - 1.rész

Hasizom edzés szülés után? - Milyen hasizom gyakorlatok veszélyesek?

A várandósság alatt folytatott sportolás nem csak energiával tölti fel a szervezetet a szülés előtt, és nem csak a fittség megőrzését segíti elő, hanem segít megelőzni bizonyos terhességgel járó panaszokat is. Sok állapotos nő szenved olyan problémáktól, mint amilyen például a székrekedés. Ez a kellemetlen panasz azonban megelőzhető kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással.

További tipikus terhességi panasz még a visszértágulat, a víz felgyülemlése a karokban és lábakban, illetve a hát- és lábfájás, amelyek mindegyike kiküszöbölhető rendszeres testedzéssel.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a sport erősíti az immunrendszert, így a leendő anyuka szervezete ellenállóbbá válik a megfázással, fertőzésekkel szemben.

A megerőltető sportot, különösen a terhesség első hónapjában, feltétlenül kerülni kell, mivel a nagy megterhelés, a túlhevülés negatívan befolyásolja az embrió fejlődését. Néhány sport, amely a terhesség előtt nem jelentett megterhelést, árthat a kismama ízületeinek, ízületi szalagjainak, és az ínaknak, mivel a terhesség során a szövetek lazábbakká válnak, megnyúlnak, és emiatt könnyebben megsérülhetnek. A terhes nők súlypontja is áthelyeződik, ezért bizonyos gyakorlatok elvégzése során – amelyek korábban nem jelentettek nehézséget – könnyen elveszíthetik egyensúlyukat!

Nagyon fontos tehát, hogy a leendő anyuka olyan sportot válasszon, ami nem jelent veszélyt sem a magzatara, sem önmagára nézve, és nem megterhelő a kismama számára. Ha Ön veszélyeztetett terhes, feltétlenül mondjon le a sporttevékenységről, illetve ezzel kapcsolatban kérjen tanácsot nőgyógyászától!

Hasizom edzés szülés után

A baba fejlődése az első hónapban

A baba fejlődése a második hónapban

A baba fejlődése a harmadik hónapban

A baba fejlődése a negyedik hónapban

A baba fejlődése az ötödik hónapban

A baba fejlődése a hatodik hónapban

A baba fejlődése a hetedik hónapban

A baba fejlődése a nyolcadik hónapban

A baba fejlődése a kilencedik hónapban

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Földi Gyula, gyógytornász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.