Visszeresség és sportolás - Hogyan hatnak a különféle sportok lábainkra?

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A visszérbetegség által kiváltott panaszok megjelenését, azok súlyosbodását, vagy a későbbi szövődmények kialakulását megfelelő életvitellel, sportolással befolyásolni, késleltetni lehet. Az állapotnak megfelelően kiválasztott sportág egyértelműen kedvezően hat a visszerességre, ugyanakkor a rosszul végrehajtott testmozgás tovább súlyosbíthatja a panaszokat.

Milyen sportok árthatnak a visszeres lábnak?

A visszérbetegség kialakulásában kiemelkedő szerepe van a felületes vénákra nehezedő megnövekedett nyomásnak. A véráramlás edzés közben akár többszörösére is megnőhet a lábunkban a nyugalmi véráramláshoz képest. Míg az egészséges vénák megfelelően tudják kezelni ezt a megnövekedett áramlást, a sérült vénák nem. Ezalapján érthető, hogy azok a sportok, amelyek nagy fizikai megterhelést okoznak, illetve a vénás nyomást fokozzák, kerülendők visszérbetegségben szenvedőknek.

A visszérbetegség esetén nem ajánlott sportok közé tartozik a testépítés, a súlyemelés és más erősportok, a súlyokkal végzett tornák, az intenzív futás vagy a hosszútávfutás, illetve korlátozottan gyakorolható minden olyan állandó ugrálással járó, megerőltető sportág, ami fokozott terhelést jelent a lábaknak: pl. síelés, tenisz, kosárlabda.

Fontos még megemlíteni, hogy visszérbetegségben szenvedőknek nem ajánlott a meleg környezetben végzett testmozgás, beleértve a kánikulában végzett kültéri sportokat, vagy a Bikram jógát. Ilyenkor a visszerek még jobban kitágulnak, fokozódik az erekben a pangás, ami tovább ront a visszerek állapotán.

A visszereseknek ajánlott sportok

A visszérbetegeknek nagyon fontos a rendszeres, nem megerőltető testmozgás, a lábszárban lévő izompumpák rendszeres működtetése, a vénákban lévő vér keringetése és a pangás csökkentése céljából. A megfelelően megválasztott sport javítja a keringést, erősíti a lábak izomzatás, továbbá segít a lábakra állandó terhelést jelentő testsúly csökkentésében.

A visszérbetegségben szenvedők számára kiemelkedően jó az úszás. Ennek négy oka is van.

  1. Az első szempont az, hogy az úszás során a hideg víz összehúzza a vénák falában lévő simaizmokat, segítve a vénás visszaáramlást.
  2. A másik pozitív hatás, hogy amikor a test vízbe merül, a testet körülvevő víz nyomása segít kipréselni az alsó végtagban pangó vért, a telt visszerek kiürülnek.
  3. A vízszintes testhelyzet miatt kisebb a lábakra nehezedő véroszlop súlya. A túlsúllyal küzdő visszeres betegek számára ez különösen fontos szempont, mert a vízben nem nehezedik a test súlya az alsó végtagokra, így a vénákra sem.
  4. Az úszás közbeni ritmusos lábmozgás működteti az izompumpát, és erősíti a lábizmokat.

Az úszás mellett a másik előnyben részesítendő sport a kerékpározás és a pilates, mely szintén megmozgatja a láb izompumpáit, elősegítve a visszerek kiürülését. Kerékpározás során kisebb terhelés nehezedik a lábszárban futó vénákra, mint a talajjal ütköző sportágak esetében.

Megemlíthető sport, illetve szabadidős kikapcsolódás a séta, mely szintén fokozza az izompumpák működését, ugyanakkor alacsony terhelést gyakorol az alsó végtagokra.

Visszértorna

Mindenki számára otthon is végezhető, nem megerőltető testmozgás a visszértorna vagy vénás lábtorna, amely egy speciális gyógytorna. A gyakorlatok többsége fekvő testhelyzetben történik, a bokák, lábak átmozgatásából és a szív szintje fölé történő emeléséből áll. Ez megkönnyíti a vénák kiütülését és az izompumpa működését.

Videó Vénás lábtorna gyakorlatok

A futással kapcsolatos kérdések

A futás, kocogás az egyik leggyakrabban űzött, könnyen kivitelezhető sportolási lehetőség, azonban érdemes körültekintően gyakorolni.

Az eddigi ismeretek szerint a futás önmagában nem okoz visszerességet, azonban kialakult visszértágulatok vagy fokozott hajlam esetén már egyértelműen érdemes más edzést keresni. Futás során a lábak nagy erővel ütköznek a talajnak, fokozva a vénákra nehezedő nyomást.

A futóedzés körülményi is számítanak: a kemény talajon végzett intenzív és hosszú ideig tartó futás ront a meglévő visszerek állapotán, míg a puhább talajon végzett könnyebb edzés enyhébb panaszok esetén még gyakorolható. Amennyiben nem biztos abban, hogy edzése ront-e a visszeres panaszokon, inkább válasszon más sportágat.

Tanácsok az edzésekhez:

  • Ha fájdalmat vagy kényelmetlenséget érez edzés közben, válasszon kisebb intenzitású tevékenységet. A rendszeresség fontosabb, mint az intenzitás.
  • Érdemes kompressziós harisnyát viselni futás közben, ez csökkenti a vénatágulatot és támogatja az erek kiürülését.
  • Kényelmes futócipőt viseljen.
  • Edzés után vízszintes helyzetben emelje meg a lábát, ez segíti a vénás keringés felgyorsulását.

További Életmódtanácsok a visszeres panaszok ellen

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
További felhasznált forrás: Does running impact varicose veins? (Healthline)

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Visszér
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.