A leggyorsabb sportolók - Megvan az orvosi magyarázat?

MTI
megjelent:

A legsebesebb futók nyugat-afrikai eredetűek, a leggyorsabb úszók általában fehérek - állapították meg amerikai kutatók, akik szerint a sportolók gyorsasága a súlypontjukon múlik.

Az EurekAlert című tudományos portálon hétfőn ismertetett tanulmányban a szerzők az elmúlt száz év élsportolóinak győztes időit elemezték.

Ennek során nem csupán az volt egyértelmű, hogy a sportolók gyorsabbak lettek, de az is, hogy a versenyzőket a testalkatuk szerint lehet csoportokba osztani. Adrian Bejan, a Duke Egyetem mérnöke egy tavalyi tanulmányában a sportolók egyre gyorsabbá válását - az adatok alapján - azzal magyarázta, hogy az évtizedek során testméretük nagyobb lett. A professzor úgy véli, most a másik trendre is megtalálta a magyarázatot: a válasz a sportolók súlypontjában, illetve annak testen belüli elhelyezkedésében van.

A kutatók szerint a test súlypontja biológiai okok miatt a feketéknél magasabban található, mint a fehéreknél. A testalkatbeli eltérés - egyebek közt - abban áll, hogy a feketék végtagjai hosszabbak, kisebb körmérettel, így testük súlypontja magasabbra kerül, mint egy ugyanolyan magasságú fehér sportolóé. "Az ázsiaiaknak és a fehéreknek általában hosszabb a törzsük, így a súlypontjuk lejjebb van" - magyarázta Bejan. Mint hozzátette, a fehérek és feketék közti eltérés a súlypontban mintegy három százalékos.

A kutatók számításai szerint a testalkatbeli különbség miatt a fekete sprinterek 1,5 százalékkal lehetnek eleve gyorsabbak, mint a fehérek, a vízben ugyanakkor az utóbbiaknak van előnyük. Az ázsiaiak előnyét az úszásban elveszi az, hogy átlagos magasságuk kisebb - véli Bejan.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.