A stressztől valóban meg lehet őszülni?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Sokszor halljuk a mondást, miszerint a bánattól, szomorúságtól és aggodalomtól meg lehet őszülni. De vajon valóban van összefüggés a harag, a stressz és az őszülés között, vagy ez csak fölösleges riogatás?

Ez az összefüggés tudományosan nem bizonyított – mondja Danuta Sobczak, a freiburgi Erich-Lexer Klinika dermatológusa. „A haj őszülését a melanociták visszafejlődése, a pigmentek számának csökkenése okozza. Ezek a sejtek termelik a melanin nevű pigmentet, ami a haj színéért felelős” – magyarázza Sobczak. A melanociták az élet során egyre kevesebb melanint termelnek, emiatt a haj elveszíti színét, vagyis megőszül.

Az őszülés háttere

Főként a genetikától függ, hogy mikor kezd el valaki őszülni, és milyen mértékben. Ahogy a test többi öregedési folyamatára is igaz, úgy az őszülésre is érvényes lehet, hogy az egészséges életmód késlelteti a folyamatot. „A ráncosodás például egy genetikailag meghatározott folyamat, ám a dohányzás, a sok napozás és az egészségtelen életmód tetézi a problémát, a ráncok hamarabb és nagyobb számban jelentkeznek” – magyarázza Sobczak. Mindez az őszüléssel kapcsolatban még csak feltételezés.

Az őszülést másik megközelítésben is vizsgálták, méghozzá a fejbőr vérellátásából kiindulva. A stressz hatására termelődő adrenalin csökkenti a fejbőr vérellátását. „Nem bizonyított, hogy az adrenalin hatással van-e a haj növekedésére és pigmentáltságára” – mondja Klaus Hoffmann, a Bochumi Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának vezető főorvosa.

Annyi bizonyos, hogy egyes betegségek néhány embernél őszülést okoznak. „Ilyen például az autoimmun betegségek, a vitamin- vagy vashiány” – magyarázza Hoffmann. Az alapbetegség kezelésével gyakran megelőzhető az idő előtti őszülés.

Mindig lehet hallani olyan esetekről, hogy az emberek egy rossz élmény hatására hirtelen egyik napról a másikra megőszülnek. „Ez esetben tulajdonképpen nem hirtelen őszülésről van szó” – mondja Hoffmann. Az érintetteknek erősen hullik a haja, de csak a pigmentált hajszálak. Így a fejbőrben csak a korábban meglévő ősz hajszálak maradnak. „Ám az ilyen esetek extrém ritkák és a sokk, valamint a hajhullás közötti összefüggés sem bizonyított” – hangoztatja Sobczak.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.