A hörcsög-modell: stressz és súlygyarapodás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Az aranyhörcsöghöz hasonlóan stressz hatására sok ember mértéktelen mennyiségű élelmet fogyaszt, és meghízik. Tudósok felfedezték, hogy ez a viselkedés első sorban a magányos egyedekre jellemző. Ön is a hörcsögökhöz hasonlóan viselkedik vagy inkább úgy, mint az egerek?

Ha a hörcsögök többször is stresszhelyzetbe kerültek, jelentősen többet ettek, mint a kontrollcsoportba választott, nyugodt körülmények között élő fajtársaik, és ennek megfelelően testsúlyuk is növekedni kezdett. Az aranyhörcsög ideális az emberek stressz miatti elhízásának modellezésére a háttérben zajló folyamatok megértéséhez. A vizsgálatok eredményeit a Georgia Állami Egyetem munkatársa, Timothy Bartness tette közzé az American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology című szaklapban.

Táplálkozási tippek stresszes életmódúaknak

A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Változtasson életmódján, táplálkozzon egészségesen, tegyen a stressz ellen. Táplálkozási tippek stresszes életmódúaknak

A kísérlet során egy-egy fiatal hörcsögöt egy közös kalitkába zártak egy-egy nagyobb és erősebb hörcsöggel, melyek agresszíven viselkedtek velük szemben. A fiatal állatokat mindig hét percre zárták be a támadó fajtársak kalitkájába. Azoknak a hörcsögöknek, amelyeket csak egy alkalommal tettek ki a kellemetlen szituációnak, nem fokozódott az étvágya. Azoknak a hörcsögöknek, akiket a 33 napos kísérlet alatt legalább négy alkalommal összezártak egy agresszíven viselkedő hörcsöggel, jelentősen megnőtt az étvágyuk, többet ettek és hízni kezdtek.

A hörcsög és az egér típus

Az aranyhörcsögök a megterhelő szituációkban hasonlóan viselkednek, mint az emberek, a mindennapi stresszhelyzetekben többet esznek, és egészségtelen plusz kilókat halmoznak fel zsír formájában. Az emberek egy kisebb csoportja stresszhelyzetben az egerekhez és patkányokhoz hasonlóan kevesebbet eszik. A hörcsögöknek van még egy emberekhez hasonló tulajdonságuk. Mégpedig az, hogy a fölösleges kilók a has és a belső szervek körül rakónak le, ami az emberek egészségét komolyan veszélyezteti.

Tovább vizsgálják, hogy az egerek és a patkányok miért viselkednek másképp stresszhelyzetben, mint a hörcsögök. „A hörcsögökben és az emberben is meglévő stresszhormon a kortizol.” -magyarázza Bartness. Ezzel szemben a patkányok és az egerek stresszhormonja a kortikoszteron. Ez veti fel azt a kérdést, hogy a kortizol-e az, ami fokozza az evés utáni vágyat, és hogy a kortikoszteronnak nincs-e ilyen hatása.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.