A stressz és a hormoningadozás a migrén két fő kiváltó oka

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Négy ember közül, akiknek migrénes rohamaik vannak, háromnál ún. trigger faktor váltja ki a fejfájást. A stressz és a hormonszint ingadozása nagy szerepet játszanak a migrénes roham kialakulásában.

A határidők, a kötelezettségek nyomása lassan és alattomosan vezet a migrénes roham kialakulásához. Akiknek ez a trigger faktoruk, azaz a panaszok kiváltója, igyekezniük kell felismerni és elkerülni a stresszt. Egyéntől függ, hogy a stressz, az időjárás változás vagy az alkoholfogyasztás okozza-e a rohamot. A migrén leggyakoribb trigger faktora azonban a stressz és nőknél a hormonváltozás.

Trigger faktorok

Amerikai tudósok 1750 migrénes páciens adatait értékelték ki, 84%-uk nő volt. 76%-uk állította, hogy trigger faktor váltotta ki a migrénes rohamát. 40%-nál alkalmanként, 27%-uknál gyakran és 9%-uknál nagyon gyakran egy konkrét kiváltó ok vezetett a rohamhoz. Néhány embernél elegendő a stresszhelyzet a migrénes roham kialakulásához. Másoknál csak akkor lép fel a roham, ha a stressz mellett az illető alkoholt fogyaszt, megváltozik az időjárás és az alvás-ébrenlét ritmus is. Azon páciensek 80%-a, akik migrénes rohamaik előtt nem tapasztaltak konkrét kiváltó tényezőt, stresszes életet él.

A második leggyakoribb kiváltó ok a hormoningadozás, a harmadik pedig az éhség, ezt követi az időjárás változás, majd az alvás-ébrenlét ritmus megváltozása. Azok a páciensek, akiknek rohamait trigger faktor váltja ki, stresszes életet élnek. A páciensek egyharmada nevezte meg a hormoningadozást mint kiváltó tényezőt.

Napló segítségével könnyebb megtalálni a kiváltó tényezőt

Nem minden migrénes páciens ismeri fel saját trigger faktorát. A tanulmány szerint 100 páciens közül 95 naplóvezetés segítségével rájön, mi okozza rohamait. A szakértők ezért azt javasolják a pácienseknek, hogy vezessenek ún. fejfájás naplót, amelybe minden lehetséges körülményt és tényezőt jegyezzenek fel, ami a migrénes rohamokat előidézhette, megelőzte. Ha felismerik, mely tényező(k) vezet(nek) migrénes rohamhoz, ezeket tudatosan elkerülhetik vagy viselkedésterápiával kordában tarthatják.

A krónikus stressz kezelése életeket ment

Számtalanszor halljuk szakemberektől, hogy életvitelünk megváltoztatásával sorsunkon is változtathatunk, az életmódváltás azonban maga is komoly stresszt okozhat annak, aki megpróbálja "legyőzni" önmagát. A krónikus stressz kezelése életeket ment

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Gesundheit.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.