A stressz és a kardiológiai problémák

Dr. Németh Ágnes
szerző: Dr. Németh Ágnes - WEBBeteg
frissítve:

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

Ha stresszről beszélünk, akkor először is tisztázni kell, hogy van rövid ideig tartó, illetve tartósabb stresszes állapot. A rövid ideig tartó stressz legtöbb esetben nem káros. Ha elmúlik a veszély, a stresszes állapot is megszűnik anélkül, hogy bármilyen kóros elváltozást vagy maradandó károsodást okozna, sőt még jó hatása is lehet. Ugyanis így a testünk nagyobb természetes ellenálló képességgel rendelkezik.

A tartós stressz következményei

A hosszabb ideig tartó stressz azonban negatív hatással van az egészségi állapotunkra. Ebben az állapotban három fokozatot különböztetünk meg. Az első fokozat az, amikor megérzi a veszélyt, a második az, amikor ehhez bizonyos mértékben alkalmazkodik, és a harmadik fokozat pedig, amikor teljesen kimerül.

Ennek tünetei az állandó aggodalom minden miatt, az ember nehezen hoz döntéseket, hirtelen kitörő agresszió jellemzi, egyre gyakoribb a depressziós állapot, minden ok nélküli félelem, sírás, szenvedélybetegségekre való hajlamosság.

Következmények

Ennek a következményei a túlzott fáradtság, feledékenység, álmatlanság, étvágytalanság és különböző betegségek vélt vagy valós tünetei. Ilyenek pl. a gyakori fejfájás, fülzúgás, hányinger, gyomorégés, gyomorfájdalom, hasmenés, szív- és érrendszeri megbetegedés stb.

A szív- és érrendszeri megbetegedések a leggyakrabban előforduló betegség, melyet az állandó stresszes állapot kiválthat. Ilyen állapotban ugyanis magasabb lesz a vérnyomás, gyorsabb lesz a szívverés. Tartós stressz esetén ezek a reakciók állandósulhatnak, tehát a vérnyomás a normál értéknél tartósan magasabb lesz. Ennek következtében felgyorsul a szívverés is, mely szintén állandósul.

Ugyancsak komoly károkat okoz a stressz az immunrendszerben, tehát a szervezet védekezőképessége csökken, és minden egyéb betegségre fogékonnyá válik. Szinte minden szerv komoly károsodást szenved. A kezdetén még ezek a károsodások visszafordíthatóak, de egy idő után azonban csak állandó gyógyszeres kezeléssel lehet enyhíteni. Ez a betegség azonban egy ideig tünetmentesen zajlik a szervezetben, semmi előjele nincs. Majd hirtelen jelennek meg a tünetek, mellkasi-szívtáji fájdalom lép fel.

Különböző és egyre korszerűbb vizsgálatokkal elég hamar felismerhetőek az szív- és érrendszeri betegségek. Ilyen pl. egy egyszerű EKG, terheléses EKG, izotópos szívizomperfúzió-vizsgálat, szívultrahang, intimamediavastagság-mérés, MRI, szívkoszorúér-CT, szívkoszorúér-angiográfia.

Mindezeket egybevéve azonban mégis a megelőzésnek van a legnagyobb szerepe, mely nem más, mint a testmozgás és a harmonikus életvitel. Ez fizikailag és szellemileg egyaránt segít, így jobb lesz a fizikai és szellemi állapot. Ehhez társulhat még egy olyan szabadidős tevékenység, amely végzése közben felszabadult, örömteli érzés uralkodik el az emberen.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Németh Ágnes

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.