Stressz és hajhullás: Van összefüggés?

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A hirtelen hajhullás a háttérben meghúzódó egészségügyi problémára is utalhat, de a stressz is okozhat hajhullást.

A téma cikkei

4/1 A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai
4/2 Hajhullás és a hormonok
4/3 Hogyan kezelhető a nagymértékű hajhullás?
4/4 Stressz és hajhullás: Van összefüggés?

A hajhullásnak három olyan típusa van, amely kapcsolatban állhat a fokozott stresszállapottal:

Alopecia areata

Számos tényezőről gondolják, hogy szerepet játszhat az alopecia areata kialakulásában, közéjük tartozhat a nagymértékű túlterheltség is. Alopecia areata egy autoimmun betegség, mely esetén fehérvérsejtek támadják meg a hajtüszőt, gátolják a haj növekedését, és hajhullást okoznak.

Telogen effluvium

Ebben az állapotban az érzelmi és a fizikai túlterheltség hatására a növekvő hajszálak nagy számban nyugalmi fázisba kerülnek. Néhány hónapon belül az érintett hajszálak hirtelen kihullhatnak fésülködés vagy hajmosás közben.

Trichotillomania

Trichotillomania esetén a beteg ellenállhatatlan késztetést érez, hogy kitépje a haját a fejbőréből, vagy a szőrét a szemöldökéből, illetve egyéb testtájékáról. Hajtépéshez vezethet a pesszimista magatartás vagy valamilyen nyugtalanító érzés, mint például a stressz, a szorongás, a feszültség, a magány, a kimerültség vagy a csalódottság.

Sem a stressznek, sem a hajhullásnak nem szabad tartós ideig fennállnia. Ha Önnek sikerül a stresszt kezelnie, a haja is visszanőhet. Feltétlenül beszéljen az orvosával, ha hirtelen vagy foltos, illetve a megszokottnál nagyobb mértékű hajhullást tapasztal fésülködés vagy hajmosás közben.

A hirtelen hajhullás a háttérben meghúzódó egészségügyi problémára is utalhat, amely orvosi kezelést igényel. Ha szükséges, az orvosa a hajhullásra is ajánlhat kezelési lehetőségeket. Ha a stressz kezelésére irányuló erőfeszítései nem működnek, kérjen tájékoztatást az orvosától a különböző stresszkezelő eljárásokról.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Piroskáné Hajdu Petra, újságíró

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.