Tartós stressz és az öregedés

MTI
megjelent:

Összefüggést találtak amerikai kutatók a fóbiás szorongás és a genetikai anyagot a károsodástól védő, a kromoszómák végeit lezáró telomerek rövidülése között, ami gyorsabb biológiai öregedést jelenthet.

Sok embert foglalkoztat, hogy a stressz gyorsítja-e az öregedést, és ha igen, akkor hogyan. Tanulmányunk kapcsolatot tárt fel a pszichológiai stressz gyakori formája, a fóbiás szorongás és a korai öregedés valószínű mechanizmusa között - magyarázta Olivia Okereke, a PLoS ONE című internetes szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója.

A telomerek az életkor előrehaladtával általában rövidülnek, az ugyanolyan korú emberek között pedig a rövidült telomereket összefüggésbe hozták már a rák, a szívbetegség és a demencia nagyobb kockázatával, általánosságban pedig a rövidebb életkilátásokkal.

Okereke és kutatótársai 5243, 42 és 69 év közötti nő adatait elemezték, akik valamennyien egy nagyszabású, egészségügyi dolgozók bevonásával készült, követéses amerikai tanulmány résztvevői voltak. A felmérésben voltak fóbiákra vonatkozó kérdések is, két típusú túlzott, indokolatlan félelemre kérdeztek rá: a bezártságtól és a tömegtől való pánikreakcióra.

Változik a telomerek hossza

Az elemzésből az derült ki, hogy összefüggés van a fóbia és a telomerek rövidebb hossza között. A különbség a fóbiás és nem fóbiás nők telomerhossza között akkorának mutatkozott, mintha hat év korkülönbség volna köztük. A különbségek akkor is megmaradtak, miután a kutatók figyelembe vettek más életmódi tényezőket is, amelyek szintén hatással vannak a telomerek hosszára, így a dohányzást, a testsúlyt és a fizikai aktivitás szintjét.

A kutatók hangsúlyozták azonban, hogy nem ok-okozati kapcsolatot tártak fel, hanem összefüggést: lehetséges, hogy a rövidebb telomerrel bíró emberek általánosságban esendőbbek a stresszel szemben - idézte a tanulmányt a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.

A pánikrohamok kezelési lehetőségei

A pánikbetegség hátrányosan befolyásolhatja a beteg életének csaknem minden területét, ezért kezelésre szorul. A visszatérő rohamoktól való félelem elkerülő magatartáshoz, akár fóbiák kialakulásához vezethet. A pánikrohamok kezelési lehetőségei>>

(MTI)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.