A stressz miatt lassabban égeti a kalóriákat a szervezet

MTI
megjelent:

Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az emésztése, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban - állapította meg egy amerikai kutatás, amelyet nők körében végeztek.

A hízás meglepő okai

Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

A fogyást is nehéznek találják, mivel lassabban hasznosul a bevitt táplálék - idézi a The Daily Telegraph a Biological Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányt.

Ugyanazt az ételt adták a résztvevőknek, majd megkérdezték, mekkora stresszt élnek át, ezután megmérték az elégetett kalóriák mennyiségét. Azt találták, hogy akik az előző nap egy vagy több stresszel járó eseményt éltek át, azonos táplálék fogyasztása után kevesebb kalóriát égettek el, mint akik nem tapasztaltak feszültséget. A különbség a kutatók szerint öt kilogrammra is rúghat egy év leforgása alatt.

Stressz hatása alatt a vizsgált nőknél magasabb volt az inzulinszint is, ami segíti a zsírraktározást. A tárolt zsírt az ő szervezetük kevésbé oxidálta, vagyis kevesebbet égetett belőle "üzemanyag" gyanánt - írták a kutatók.

Az Ohiói Állami Egyetem tudósai 58 középkorú nőt kérdeztek arról, mennyire volt stresszes az előző napjuk. Olyan menüt adtak nekik, amely 950 kalóriát és 60 gramm zsírt tartalmazott. Az evést követő hét órában a stresszről beszámoló résztvevők átlagosan 104 kalóriával égettek el kevesebbet, mint akik nem éltek át feszültséget.

Stressz idején kerüljük a vigaszul fogyasztott ételeket

Elmondásuk szerint a stressz forrása lehetett a kollégákkal, házastárssal, barátokkal folytatott vita, a gyerekekkel kapcsolatos gondok, a munkahelyi nyomás. Csak hat nő mondta, hogy teljesen stresszmentes volt a napja.

A kutatás során fogyasztott menü tojásból, pulykakolbászból, kekszből és szószból állt, nagyjából annyi kalóriát és zsírt tartalmazott, mint egy duplahúsos hamburger és egy adag sült burgonya. "Nem különleges mennyiség, ha összevetjük azzal, amit sokan sietve, menet közben magunkhoz veszünk" - mondta Jan Kiecolt-Glaser, az egyetem Viselkedési Orvostani Intézetének igazgatója.

Martha Belury, a tanulmány társszerzője azt tanácsolta, stressz idején jobb kerülni a vigaszul fogyasztott ételeket, vagyis az úgynevezett kényeztető falatokat. "Senki sem élhet kellemetlenségek nélkül, de azt megteheti, hogy egészséges élelmiszereket tárol a hűtőjében, kamrájában, így van választása, ha gondok gyötrik és jól esne valami finomsággal nyugtatni magát" - magyarázta a kutató.

(MTI)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Napszaki ritmus és depresszió
Napszaki ritmus és depresszió

Ok-okozat?

Szex 50 fölött
Szex 50 fölött

Mindkét nemnél gyakoriak a nehézségek.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Oxygen Medical - Dr. Kósa Éva, belgyógyász, angiológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita

Pszichiáter, pszichoterapeuta

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Nagy Tamás Gergely

Dr. Nagy Tamás Gergely

Pszichoterapeuta, Neurológus

Budapest