Érettségivizsga-szorongás és jellemzői - Hogyan segíthet gyermekének?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A vizsgaszorongás sokféle formát ölthet. Egyes tanulók intenzív kényelmetlenséget, testi fájdalmat és/vagy rendkívüli idegességet tapasztalnak, amikor tanulnak vagy vizsgáznak.

Bár normális, hogy izgulunk egy olyan vizsga miatt, amelyre már jó ideje tanulunk –ezt hívjuk vizsgadrukknak –, de fel kell ismerni, ha a vizsgával kapcsolatos szorongás abnormálissá vagy nagyon intenzívvé válik. A vizsgadrukk nem okozza a kognitív teljesítőképesség csökkenését, sőt inkább segít fókuszálttá tenni az adott megmérettetésre, míg a vizsgastressz jelentős teljesítménybeli csökkenést okoz.

Fontos, hogy különbséget tegyünk a vizsgaszorongás és a diagnosztikus generalizált szorongásos zavar között, és ne cseréljük fel a két tapasztalatot. A generalizált szorongás egy betegség, a vizsgaszorongást konkrét szituáció váltja ki, bár tény, hogyha a vizsgaszorongás nincsen megfelelően kezelve, súlyosabb szorongásos kórkép is kialakulhat a későbbiekben.

A vizsgastressz és a vizsgaszorongás okai

A vizsga miatti stressznek és szorongásnak számos oka lehet. Egyes tanulók félnek a vizsgákon nyújtott teljesítményüktől, és aggódnak amiatt, hogy osztályzataik milyen hatással lesznek a jövőjükre. Másoknak lehetnek olyan személyes körülményei, amelyek megakadályozták őket abban, hogy a vizsgára tanuljanak. Néha a vizsgaszorongás akkor is előfordulhat, ha a hallgatók egyébként alaposan felkészültek a vizsgaanyagból.

Bár sok diák gyakran intenzíven keresi a stressz okát, fontos megérteni, hogy ez a stressz néha váratlanul jön. Ezért létfontosságú, hogy minden diák felkészüljön a vizsgaszezonban felbukkanó stressz menedzselésére, mivel a vizsgastressz és szorongás átélése nagyon nyugtalanító és kimerítő lehet. A stressz érzése megakadályozhatja a tanulókat abban, hogy a tananyagra koncentráljanak, vagy olykor emiatt nem tudják megoldani azokat a kérdéseket, amelyekre egyébként tudják a választ.

A vizsgastressz mentális és fizikai hatásai

A vizsgastressz mentális és fizikai egészségügyi komplikációkat okozhat. Amikor a stressz szintje megemelkedik, a tanulók szoronghatnak, magányosnak és idegesnek és kimerültnek érezhetik magukat. Ezek az érzések megakadályozhatják őket abban, hogy önmaguk legyenek, és normális, megszokott tevékenységeiket végezzék. Emellett zsibbadtság, kimerültség és lustaság érzését is okozhatja, ami jelentősen eluralhatja a tanulókat.

A vizsgaszorongásnak talán legnyilvánvalóbb és legközvetlenebb hatása a tanulmányi teljesítményre nézve van. Ha egy diák nem tud a legjobb tudása szerint teljesíteni egy vizsgahelyzetben, előfordulhat, hogy a kapott eredmény nem tükrözi pontosan, mire is képes valójában. Ez széles körű hatással lehet a hallgató jövőbeli kilátásaira (például ha egy érettségiző hallgató nem éri el az általa kívánt pontszámot a felvételihez).

Kevésbé láthatóak a tanulók általános mentális egészségére és jólétére gyakorolt hatások. Különösen problémás, ha a tanuló hosszabb ideig vizsgaszorongást tapasztal, és nem ismeri, nem tud hozzáférni a támogatási vagy megküzdési technikákhoz. Ebben nagy szerepe van a szülőknek is, sokan összetévesztik a vizsgaszorongást a lelkiismeretes tanulásra való fokozott motivációval, főleg, ha őket is magas elvárások mentén nevelték.

Ha a tanuló a vizsgák körül nem tud menekülni a szorongás érzése elől, a szervezet harcolj vagy menekülj módba kerülhet. A stresszválasz eredményeként a kortizol és más stresszhormonok hosszú távú túltermelése pedig jelentős negatív hatással van a testi funkciókra és folyamatokra.

Az érettségi kapcsán megjelenő vizsgastressz tünetei

Bár a vizsgastressz tünetei személyenként eltérőek lehetnek, a leggyakoribbak a következők:

  • Nem tud a tanulásra/kérdések megoldására koncentrálni
  • Megmagyarázhatatlan irritáció vagy harag kisebb dolgok miatt
  • A téma iránti érdeklődés hiánya/elvesztése
  • Ismételt beszéd a vizsgáról vagy aggódás az eredmények miatt

Hogyan segíthetünk érettségi miatt szorongó gyermekünknek?

Nagyon fontos a szülők szerepe abban, hogy segítsenek gyermekeiknek az érettségi miatti szorongás kezelésében. A legnagyobb támogatás, amit adhatunk nekik, hogy érezzék, hogy meghallgatják, megértik és validálják őket. A stressz és a szorongás érzése félelemkeltő és magányosságérzetet von magával.

Csökkentheti az érettségi alatti stressz mértékét az is, ha idejekorán elkezdünk készülni rá. A felkészítő kurzusok, különórák, tanulócsoportok növelhetik az önbizalmat és enyhíthetik a vizsgák körüli szorongást, ezért soha nem rossz ötlet igénybe venni ilyen lehetőséget.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.