A magnézium csökkenti a stroke esélyét
Egy új, svéd kutatás szerint, a dohányzó férfiak mintegy 15 százalékkal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét, ha magas magnéziumtartalmú ételeket fogyasztanak. A legszembetűnőbb hatást a 60 év alatti férfiaknál tapasztalták.
Magnéziumtartalmú ételek |
|
A kutatásban mintegy 26 566 olyan 50 és 69 év közötti férfi vett részt átlagosan 13 és fél éven keresztül, akik naponta több mint öt cigarettát szívtak.
Azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább 589 mg magnéziumot juttattak a szervezetükbe, jelentősen csökkent az isémiás eredetű stroke kialakulásának kockázata, azokhoz képest, akik csak az átlagos napi 373 mg-t - számolt be a közelmúltban a MedHeadlines.com egészségügyi portál.
A stroke lehet isémiás eredetű, amit a véráram hiánya (érelzáródás) okoz, illetve vérzéses jellegű. A kutatók azt tapasztalták, hogy a magnézium-bevitel növekedése nem volt befolyással a vérzéses stroke előfordulására.
Kapcsolódó cikkek |
Ezen kívül a magnézium-bevitel a vérnyomást is csökkenti, ezáltal befolyásolja a koleszterinkoncentrációt is, és segít a szervezetnek, hogy a glükózt energiává alakítsa. Ezen mechanizmusok mindegyike csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát.
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az ásványi anyagokban gazdag táplálkozás egészségünkre gyakorolt hatásával. A magnéziumban gazdag ételek nemcsak a fekete babot és teljes kiőrlésű magvakat tartalmazzák.
Természetesen az a legjobb, ha leszokik a dohányzásról, ám ha ez mégsem sikerül, vegye figyelembe a fenti kutatás eredményeit és növelje étrendjében a magnézium-bevitelt!
(WEBBeteg - Cs.K., fordító; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)