A tea csökkenti a stroke kialakulásának esélyét
Napi három csésze zöld vagy fekete tea fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a stroke kialakulásának esélyét, és minél többet fogyaszt belőlük, annál védettebb a betegséggel szemben – állítják a Los Angelesi California Egyetem (UCLA) kutatói.
A kutatók kilenc olyan tanulmányt vetettek össze, melyek mintegy 4378 stroke-os megbetegedést összesítettek. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik legalább napi három csésze teát fogyasztottak, azoknál 21 százalékkal csökkent a stroke-os megbetegedés esélye, függetlenül attól, hogy fekete vagy zöldteáról van szó.
Ráadásul a kapott eredmények szerint a teafogyasztás mennyiségének növekedésével arányosan csökken a megbetegedés előfordulása. Három csészétől 21 százalékkal csökken a stroke esélye, további három csészétől újabb 21 százalékkal – állítja Lenore Arab, a kutatás vezetője. Hangsúlyozza viszont, hogy a gyógyteáknál nem tapasztaltak ilyen jellegű hatást.
„Csak nagyon kevés módszer ismeretes a stroke kockázatának csökkentésére, a betegségre alkalmazott gyógyszeres kezelés pedig csak a stroke által okozott sérülés kezelésére szolgál, s nem is mindig hatásos. Ezért is fontos ez az új felfedezés, hiszen teljesen természetes, non-toxikus megelőzése lehet a sérülésnek” – mondta a kutató.
Teanin vagy antioxidánsok?
Noha senki nem tudja biztosan, a tea mely összetevője okozza ezt a pozitív hatást, a kutatók úgy vélik vagy az epigallocatechin gallate antioxidáns (EGCG), vagy pedig a theanin nevű aminosav lehet a felelős. Az antioxidánsokról különben is azt tartják, hogy segítenek megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, a theaninról pedig tudjuk, hogy szinte 100 százalékban felszívódik. Leginább a glutamát molekulához hasonlít, a stroke pedig a glutamát kibocsátással van kapcsolatban.
Lehetséges, hogy a teanin és a glutamát versenyeznek az agyban lévő glutamát receptorért.
Noha még további kutatások szükségesek a tanulmányban kapott eredmények megerősítéséhez, az már biztosnak látszik, hogy napi három csésze fekete- vagy zöldtea fogyasztásával valóban csökken a stroke kialakulási esélye.
A kutatás eredményéről egy San Diegoban tartott Stroke Konferencián számoltak be.
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Newswise
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos