Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

szerző: Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista - WEBBeteg
frissítve:

Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

Ezek a sejten belül károsíthatják a DNS-t, a sejtfehérjéket, sejtmembránt és a sejt vázát. A szabadgyökök nemcsak a szervezet általános öregedésében játszanak szerepet, hanem a gyulladásos folyamatokban, a rák kialakulásában, a bőr napfény vagy a dohányzás által okozott öregedésében is.

Az antioxidánsok szerepe

A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni. A bőrben természetesen előforduló antioxidatív enzimek a szuperoxid-dizmutáz, kataláz, glutation-peroxidáz, míg a nem enzimatikus molekulák az E-vitamin, C-vitamin, glutation és az ubikinon.

Az öregedés során a természetes védekezőrendszer aktivitása csökken, míg a szabad gyökök termelése fokozódik, ami fokozott sejtkárosodáshoz vezet. Ráadásul ezt a védelmi rendszert az UV-sugárzás és a napfény tovább gyengíti.

A kívülről bevitt antioxidánsok és helyileg alkalmazott antioxidáns-tartalmú kenőcsök hozzájárulhatnak a szervezet és a bőr saját védekező mechanizmusainak erősítéséhez, így a keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez.

t Milyen állapotban van a bőre?

Milyen antioxidáns készítmények léteznek?

A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások kivédésére, a bőrpír és a gyulladások kezelésére. Noha a szabad gyökök elmélet megmagyarázza, hogy az antioxidánsok miért akadályozhatják meg a ráncok kialakulását, azt azonban nem igazolja, hogy ezek a szerek képesek eltüntetni a már kialakult ráncokat is.

A kozmetikai cégek által a reklámokban hangoztatott állítások gyakran túlzóak. Jelenleg a C-vitamin az egyedüli antioxidáns, ami a kollagénstimuláció miatt képes csökkenteni a ráncokat, de ezen hatása nincs kapcsolatban az antioxidáns tulajdonságával. Az antioxidánsok tehát a ráncok megelőzésére és nem a kezelésére használatosak, kivéve a C-vitamint.

Ugyan az antioxidánsok elmélete jól hangzik, számos tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hatásukat valóban kifejthessék. Egyrészt a biológiailag aktív, szájon át szedett termékek fel kell, hogy szívódjanak és a bőrben fel kell halmozódniuk. A helyileg alkalmazott krémekből pedig a hatóanyagnak el kell jutnia a bőr megfelelő rétegébe a megfelelő koncentrációban, hogy a kívánt hatást kifejthesse.

Dr. Parrák Zita, orvos, esztétikai specialistaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista
New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ

Cikkajánló

Antioxidáns
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig képes antioxidáns típusú vegyületek előállítására, de jelentős oxidatív terhelés esetén ajánlott ezek bevitele is.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.