A D-vitamin hiánya fokozza a halál kockázatát?
Grazi tudósok több mint 3200 beteg vérében mérték meg a D-vitamin szintjét 1997-ben és 2000-ben, majd figyelemmel követték egészségük alakulását csaknem 8 éven át. Eredményeik szerint a D-vitamin hiánya számos betegség esetén fokozza a halál kockázatát.
A tanulmány ideje alatt csaknem kétszer annyi D-vitamin hiányos halt meg, mint normális D-vitaminszintű. Különösen szembeötlő volt, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben elhunytak között milyen sok volt a D-vitaminhiányos páciens.
A D-vitamin |
D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a halmájolaj, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elő a napfény hatására. Vigyázat! Nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Bővebben a D-vitaminról. |
A szakemberek ma még nem tudják, hogyan járul hozzá a D-vitaminhiány a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, de egyik tanulmány a másik után mutatja ki, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében.
A leggyakoribb betegségekkel mutatták ki az összefüggést
Egy június eleji amerikai tanulmány azt mutatta ki, hogy összefüggés van a szívrohamok gyakorisága és az alacsony D-vitaminszint között. Korábbi vizsgálatok pedig a cukorbetegséggel, a kóros kövérséggel és a magas vérnyomással kapcsolták össze a D-vitamin hiányát. Több rákfajta esetében is tapasztalták az alacsony D-vitamin szintet.
Az emberek felének - idősebbeknek és fiatalabbaknak egyaránt - világszerte alacsony a D-vitamin szintje. Ezt az orvosok azzal magyarázzák, hogy az emberek kevesebbet tartózkodnak a szabadban, de a környezetszennyezés is felelős lehet érte.
Az osztrák kutatásról az Archives of Internal Medicine, a Journal of the American Medical Association (JAMA) kiadványa számolt be.
(FH)