Alacsony szénhidrát- és zsírfogyasztással az érelmeszesedés ellen
A kevés zsírt vagy szénhidrátot tartalmazó étrend, illetve a sokat emlegetett mediterrán diéta egyaránt csökkenti a nyaki erek meszesedését, a testsúlyt és a vérnyomást. A biztató eredményeket a Circulation legújabb száma közölte.
A jól összeállított, a testméretnek és a napi tevékenységnek megfelelő kalóriát tartalmazó ételsorról a diéta és az orvostudomány szakértői régóta mondják, hogy egészséges. Az új diagnosztikus módszerek azonban arra is alkalmasak, hogy ezt ne csak évtizedek múlva, a vizsgálati alanyok hosszú életével bizonyítsák, hanem rövid idő alatt, korszerű mérésekkel is igazolni lehessen.
Mennyi az optimális vérnyomásom? |
A vérnyomás-kalkulátor megmutatja, hogy mennyi az ön optimális vérnyomás értéke. Nézzük a táblázatot! >> |
A vizsgálatban résztvevők egyik csoportja kevés szénhidrátot tartalmazó étrenden élt két éven keresztül, a másik csoportban lévők zsírban szegény kosztot fogyasztottak, a harmadik csoportba soroltak mediterrán étrenden voltak, amelyben sok a zöldség, a gyümölcs és a hal, az ételek pedig olívaolajjal készülnek.
A 140 vizsgálati alany 45-65 éves volt, túlsúlyos vagy kifejezetten kövér, esetleg cukorbeteg. A nyaki erek falának vastagságát, illetve térfogatát a kétféle ultrahangos eljárással a megfigyelés kezdete előtt, illetve a vizsgálat végén, két esztendei diétázás után is megmérték. A vizsgált személyek gondos étrendi naplót vezettek.
A kutatók már korábban közölték, hogy a háromféle diéta egyformán alkalmasnak bizonyult a testsúly csökkentésére. A most megjelenő dolgozatban kifejezetten a nyaki erek ultrahang segítségével mért változását ismertették. Az érfal térfogata a két évig tartó, jól megtervezett diéta hatására 4,9 százalékkal lett kisebb, ami statisztikai számítás szerint igen jelentős változást jelent. Az érfal rétegeinek aránya is javult. Ezek a változások a testsúly csökkenésével is párhuzamosan haladtak.
A kedvező változások a vérnyomás csökkenésével mutatták a legszorosabb összefüggést. A kutatók szerint az alacsonyabb vérnyomás az egészséges étkezés egyik legfontosabb eredménye.
(MTI)