Érelmeszesedés - Egyszerű megelőzés narancslével

MTI
megjelent:

A kutatásban azt vizsgálták, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.

Sikeresen gátolja a friss narancslé az egészségtelen, zsíros, cukros ételek okozta érkárosodást. A biztató laboratóriumi vizsgálatok eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verőerek belső falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad előre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika első helyét.

Paresh Dandona és munkacsoportja már évek óta a táplálkozás és az érelmeszesedéses folyamat összefüggéseit tanulmányozza. Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.

Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?

Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
Atherothrombotikus betegségről akkor beszélhetünk, ha a meszes ér falában levő plakk bereped, és a felszínén thrombus alakul ki. A tünetek attól függnek, hogy a szervezet mely területét látja el a beszűkült vagy elzáródott ér. Az aterotrombózis legjellegzetesebb megjelenési formái az alábbiak:

Hogyan befolyásolja az egészségtelen étel az érelmeszesedés folyamatát?

Mennyi az optimális vérnyomásom?
A vérnyomás-kalkulátor megmutatja, hogy mennyi az ön optimális vérnyomás értéke.
Nézzük a táblázatot!

Érthető, hogy azzal is foglalkoztak: van-e valami egyszerű, egészséges beavatkozás, mely megakadályozza ezt a kóros folyamatot. Nem valami vadonatúj gyógyszert választottak erre a célra, hanem igen egyszerű italt: a vizsgálati alanyok narancslevet kaptak az erősen zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ételhez. Egészséges felnőtt önkénteseket toboroztak vizsgálathoz. Mindegyik vizsgálati csoportban tíz résztvevő volt. Valamennyien elfogyasztották ugyanazt a 900 kilokalóriának megfelelő, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt.

Volt ebben reszelt burgonyából készült röszti, benne kolbásszal, de tojás és tészta is. A vizsgálati alanyok egyik alkalommal ehhez vizet ittak, másik étkezéshez 300 kilokalóriányi cukros vizet, harmadik esetben pedig ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelő narancslét - ez általában három pohár narancslé volt.

Az egészséges felnőttektől a lakoma előtt egy órával, illetve öt órával később vettek vért különböző laboratóriumi vizsgálatokra.

Jelentős mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemző molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak a zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ennivalóhoz. Ezzel szemben a három pohárnyi narancslé megivása teljes mértékben kivédte a kóros laboratóriumi változásokat a nehéz koszt megevése után.

Azoknak a kóros, sokmagvú sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védő hatása a friss gyümölcsökben lévő flavonoidoknak köszönhető.

(MTI)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Kósa Éva, belgyógyász, angiológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest