Olajos magvak - Sokat segíthetnek?
Az olajos magvak fogyasztása jót tesz az egészségnek, mert egyéb előnyei mellett csökkentheti a vér koleszterinszintjét is - állapították meg hétfőn megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.
Azoknak az embereknek, akik napi átlagban 67 gramm olajos magot ettek, 5,1 százalékkal alacsonyabb volt a teljes koleszterinszintje, ezen belül 7,4 százalékkal a sokszor ártó koleszterinnek is nevezett LDL-szintje, mint azoké, akik nem iktattak étrendjükbe olajos magvakat.
Az olajos magvak és a cukorbetegség |
Az olajos magvak vagy a mogyoróvaj fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében - állítják kutatók. Az olajos magvak és a cukorbetegség |
Joan Sabate, a kaliforniai Loma Linda Egyetem munkatársa csoportjával hét országban elvégzett, 25 korábbi tanulmány adatait elemezte, amelyekben összesen 583 férfi és nő vett részt.
Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett eredmények nem mutattak különbséget aszerint, hogy milyen olajos magot - diót, mogyorót, mandulát vagy mást - fogyasztottak a résztvevők.
Átlagos kockázat | Enyhén fokozott kockázat | Fokozott kockázat | Ajánlott érték |
5,2 mmol/l | 5,2 és 6,4 mmol/l között | 6,4 mmol/l felett | 5,2 mmol/l alatt |
Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület
További jó hír, hogy a szerzők szerint a nagy olajtartalom ellenére a magvak kedvelői nem szedtek fel többletsúlyt a kontrollcsoporthoz képest.
A magas koleszterinszint veszélyei |
A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőtt korban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán, hosszabb távon növelve testszerte az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát. Hogyan hat ereinkre a koleszterin? |
(MTI)