Elektronikus stresszérzékelő készülék

Medipress
megjelent:

Svájci kutatók olyan elektronikus stresszérzékelők kifejlesztésén fáradoznak, amelyek képesek lesznek észlelni a mindennapjainkban jelentkező stressz szintet.

A svájci ETH-Zürich Elektronikai Kutatólaboratórium munkatársai által kifejlesztett stresszérzékelő készülék azzal a céllal jött létre, hogy idejében észlelhető legyen a fokozódó feszültség, és ezzel megelőzhető legyen a kiégés vagy akár a depresszív állapotok kialakulása.

Miért fontos a stressz-szint mérése?

Bert Arnich, Cornelia Setz, Gerhard Tröster és munkatársaik abból indultak ki munkájuk kezdetén, hogy a stressz is egy egészséges emberi reakció, amit külső ingerek váltanak ki. Rövidtávon a stresszreakció abban segít szervezetünknek, hogy alkalmazkodni tudjon a stresszt kiváltó tényezőhöz.

A bajok akkor kezdődnek, amikor nincs idő arra, hogy a szervezet visszaálljon, és a stresszes állapot hosszabb időn át fennmarad. Az ilyen tartós stresszes helyzetek akár olyan hátrányos folyamatokat is előidézhetnek, mint a mentálhigiénés, illetve a szív és érrendszeri panaszok kialakulása. A munkához köthető egészségügyi panaszokat kialakító okok között a stressz a második helyet foglalja el az Európai Unió felmérései szerint.

Ezek a cikkek és érdekelhetik

Hogyan működik a mérőműszer?

A kutatók által kifejlesztett mérőműszer az olyan, a stressz szint megemelkedését jelző fizikai tüneteket érzékeli, mint amilyen a bőr vezetőképességének megváltozása az ujjbegyekben, a szívverrés és a légzés szaporaságának megváltozása, illetve a nyálban mérhető stresszhormon, a kortizol mértéke. Ezek mellett a kutatók a kísérletek során mérték még a végtagmozgás változásait és a testhelyzet megváltoztatásának gyakoriságát is ülő helyzetben.

A kifejlesztett mérési eljárás az esetek 73-83%-ában pontosan képes volt meghatározni a megfigyelt alany stressz szintjének megemelkedését, az eltérések a mérés módszerétől függően változtak – pl. az alacsonyabb pontosság a testhelyzet megváltoztatásának adatainak figyelmbevételével mutatkozott, míg a bőr vezetőképességének megváltozásával diagnosztizált stresszes állapot jóval gyakrabban bizonyult helyesnek.

A kísérletek során használt szenzorok persze még nem kifejezetten kényelmesek, így a mindennapokban kevésbé használhatóak jól, de a svájci szakemberek már azon fáradoznak, hogy egy zokniban elrejthető érzékelővel hasonló pontossággal megfigyelhető legyen a stressz mértékének változása – és így, a napi szinten rögzített adatok alapján az orvosok és az egyének is időben cselekedhetnek a stressz okozta betegségek kialakulásával szemben.

(Medipress)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.