Ajánlott-e tenger gyümölcseit fogyasztani terhesség alatt?
A várandós nők gyakran kapnak mindenféle tanácsot: ezt tegyék, ezt ne tegyék - mindezeket az étkezéssel kapcsolatban is. Az egyik, különösen fontos ajánlás a tenger gyümölcseire vonatkozik: elegendő halat kell fogyasztani, de semmiképpen sem annyit, hogy az már káros következményekkel járjon. A fogyasztandó halak elkészítésére pedig kiemelten kell figyelni.
A hal fontos tápanyagforrás, ezért fogyasztását nem szabad kerülni, magyarázza a Dél-kaliforniai Egyetem prevenciós orvoslással foglalkozó docense egy most megjelent tanulmány kapcsán. Várandósoknak heti három adag halnál nem szabad többet fogyasztaniuk, hiszen a vízi élőlények higannyal és egyéb felhalmozódó szerves anyagokkal lehetnek szennyezve.
A halfogyasztás fontossága
A halak jelentős omega-3-zsírsav-tartalommal rendelkeznek, melyek rendkívül fontosak terhesség alatt és azonkívül is. A kolin, amely szintén egy, a halfélékben található vegyület, támogatja a magzat gerincvelőjének fejlődését, valamint a kognitív funkciók kialakulását. A terhesség alatti halfogyasztás egészségügyi előnyeiről szóló tanulmányok megállapították, hogy azon anyák gyermekeinek, akik a várandósság idején hetente egy-három alkalommal fogyasztottak halakat, jobb volt a vérnyomás-, koleszterinszint- és derékkörfogat-értéke. Ezek az anyagcsere egészségének fontos jelzőszámai.
Egy másik tanulmány a halakban szintén nagy mennyiségben megtalálható hosszú szénláncú zsírsavak, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) értékeket elemezte az állapotos nők vérében. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akiknél az első és második trimeszterben a legalacsonyabb volt ezen vegyületek szintje, tízszer nagyobb valószínűséggel következett be koraszülés, szemben azokkal, akiknél a legmagasabb vérzsírsavértékeket mérték.
A hosszú szénláncú zsírsavak hiánya sejtszinten okoz stresszt mind az anyánál, mind a méhlepényben, amely negatív következményekkel járhat mindkettőjükre. Mindezért az EPA és a DHA megfelelő mennyiségű bevitele nélkülözhetetlen várandósság idején.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint a halak az omega-3 és omega-6-zsírsavak mellett fontos vas-, jód-, kolin-, szelén-, D- és B12-vitamin-források.
Vannak azonban olyan halfélék, amelyek a legkisebb mennyiségben is problémát okozhatnak a bennük levő magas higanytartalom miatt, így az alábbiakat az FDA nem javasolja várandósság idején. A higany ugyanis a méhlepényen átjutva károsíthatja a magzatot.
Ezt olvasta már? Hogyan ismerhető fel a higanymérgezés?
Nem javasolt halfélék
- királymakréla
- marlin
- atlanti tükörhal
- cápa
- kardhal
- lágysugaras hal (a Mexikói-öbölből)
- nagyszemű tonhal
Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiumának (ACOG) ajánlása alapján az állapotos nőknek kerülniük kell a nagyobb mennyiségű halfogyasztást, a fentebb felsorolt halféléket pedig érdemes teljes mértékben kiiktatni az étrendjükből. A vendégségben fogyasztott halak esetében ajánlatos utánanézni, hogy mik az egészségügyi ajánlások az adott vízterületre vonatkozóan, ahonnan a hal származik, valamint korlátozzák egy adagra a belőlük való étkezést és azon a héten már ne fogyasszanak egyéb halfajtákat.
Mely halak és a tenger mely gyümölcsei fogyaszthatók biztonsággal terhességben?
Az FDA részletes listát tett közzé a terhességben biztonsággal fogyasztható halakról: a legjobb választásnak ítéltekből heti két-három adag, míg a jó választások listájából heti egy adag nyugodt szívvel fogyasztható. Egy adag kb.10 dkg halat jelent.
Legjobb választásnak minősül | ||
amerikai homár | hekk | sima lepényhal |
atlanti (más néven amerikai) vajhal | hering | spanyol makréla |
atlanti árnyékhal | kagyló | sügér |
atlanti makréla | languszta | szardella |
csuka | lazac | szardínia |
édesvízi rákok | lepényhal | tengeri pér |
fekete tengeri sügér | maréna | tilápia |
fésűkagyló | nyelvhal | tintahal |
foltos tőkehal | (nem nyers) osztriga | tonhal |
garnéla | pisztráng | tőkehal |
harcsa | rája | vékonybajszú tőkehal |
Jó választásnak bizonyul | ||
álsügér | fekete tőkehal | nagyszájú bivalyhal |
birkafejű hal | fűrészes sügér | ördöghal |
chilei tengeri sügér | hosszúúszójú tonhal (konzerv, fagyasztott) | ponty |
csattogóhal | lágysugaras hal (az Atlanti-óceánból) | sárgaúszójú tonhal |
csíkos sügér | laposhal | szürke árnyékhal |
domború (spanyol) makréla | nagy aranymakrahal | vérengző makrahal |
Fontos javaslatok, amire figyeljünk oda
Felmerülhet kérdésként az is, hogy ehet-e szusit, aki várandós?
A válasz egyértelműen nem, hiszen a szusi, szasimi, ceviche, a nyers osztriga, a nyers kagylófélék (pl. fésűkagyló) parazitákat és baktériumokat (beleértve a Listeriát is) tartalmazhatnak, amelyek súlyos terhességi szövődményeket okozhatnak. Bármilyen tenger gyümölcsét minimum 62 Celsius-fokon kell elkészíteni a receptben előírt ideig. A füstölt halakkal is óvatosan kell bánni, szintén a Listeria veszélye miatt: érdemes legalább 73 Celsius-fokon főzni őket (kivéve, ha konzerv vagy üveges, hosszú eltarthatóságú).
Mikor van teljesen átsütve a tenger gyümölcse?
A kagyló, a garnélarák és a homár húsának tejfehérnek kell lenniük. A kagylókat csak akkor szabad fogyasztani, ha a sütés-főzés során már kinyílt a héjuk.
Ez a cikk is érdekelheti Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Forrás: Pregnancy Diet (drugs.com)