Diéta vesekövesség esetén
A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.
A vesekő téma cikkei |
5/1 A vesekövesség és típusai 5/2 A vesekő kialakulásának okai 5/3 Vesekövesség kezelése és megelőzése 5/4 Diéta vesekövesség esetén 5/5 Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása |
A veseköveknek különböző típusai vannak, többek között kalcium-oxálsav kő, húgysavkő, cisztinkő, foszfátkő, melyek diétáját külön-külön kell összeállítani a különböző összetételük miatt.
Folyadék- és vitaminbevitel
Általánosságban elmondható, hogy diétával befolyásolható a vesekövek létrejötte, növekedése, és az esetleges újraképződést is megakadályozhatja. A legfontosabb, hogy a folyadékbevitel bőséges legyen: napi 2,5-3 liter, amelyet a nap folyamán egyenletesen kell elfogyasztani, így csökken a vizelet koncentrációja, és a kőképződés veszélye. Célszerű lefekvés előtt, de még éjszaka is inni azért, hogy a reggeli vizelet fajsúlya a kívánatos érték alatt maradjon. Folyadékpótlásra legjobb a víz, más - elsősorban a cukros - italok fokozhatják a kőképződést.
A vitaminok közül ajánlott az A-vitamin (máj, tojássárgája, sárgarépa, sütőtök, kajszibarack, vaj, margarin) és B6-vitamin (máj, tojás, élesztő, sajt, hal) rendszeres fogyasztása, mivel gátolják a kőképződést. Kerülni kell az erősen sós és fűszeres, csípős ételek fogyasztását.
Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek
A kalcium-oxálsav kő esetén a kiváltó ok az oxálsav fokozott felszívódása, vagy a fokozott kalciumürítés lehet, ezért a magas oxálsav és kalcium tartalmú ételek fogyasztását kerülni kell. Az étrend kalcium tartalma ne legyen több, mint 500-600 mg naponta. Magas a kalcium tartalma az alábbiaknak: tej és tejtermékek (sajt, túró, sűrített tej, kefir, tejpor), banán, dió, mogyoró, mák, mandula, gesztenye, szárazbab, szója, lencse.
Az oxálsavban gazdag ételek fogyasztását is mérsékelni kell, 40-50 mg/napra, ilyenek a kakaópor, petrezselyem, kóla, kávé, csokoládé, sóska, spenót, paradicsom, zeller. Előnyben kell részesíteni a B6-vitaminban és magnéziumban (búzakorpa, zabpehely, tökmag, napraforgómag) gazdag ételeket.
Tovább A vesekő alatti edzés
A savas kémhatás csökkentése
Húgysavkő esetén fontos a savas kémhatás csökkentése a fehérjék mérsékelt fogyasztásával (0,8 g/ttkg legyen), emellett a magas purin tartalmú ételek kerülésével (pl. belsőségek).
Javasolható az alkalikus gyógyvizek, ásványvizek (pl. Parádi, Salvus, Bánfi) fogyasztása naponta 1-1 pohárral (2-3 dl). Semleges kémhatást okoznak a vaj, margarin, olajok, kávé, tea, méz és cukor, ezért beilleszthetők a diétába.
A cisztinkő megléte esetén szintén fontos a vizelet lúgosítása, így a diéta megegyezik a húgysavkő esetén ajánlottakkal. Kerülni kell azonban a magas metionin- és cisztintartalmú ételeket: sajt, túró, tojásfehérje, köles, húsok és halak.
Amikor kerülni kell a lúgosító ételeket
Foszfátkőnél éppen ellenkezőleg, savanyítani kell a vizelet pH-ját, hiszen a foszfátkő keletkezése esetén a vizelet kémhatása lúgos irányba tolódik. Kerülni kell a lúgosító élelmiszereket és italokat, és előnyben kell részesíteni a savas pH-júakat: húsok és húskészítmények, halak, kagyló, tojás, sajt, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, gabonapelyhek, tészták, rizs, földimogyoró, dió, kukorica, lencse, szilva, áfonya, édes és sós sütemények. Mindezek mellett a semleges kémhatást okozó ételeket is ajánlott fogyasztani.
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember