Táplálkozási tanácsok visszérbetegség ellen

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A visszér kezelési terv tartalmazhat egy sor kiegészítő és alternatív gyógymódot, fókuszálva egyebek mellett az életmódváltásra, a megfelelő és kímélő testmozgásra, valamint a táplálkozásra. Általában az ilyen terápiák célja a visszér kialakulásának megelőzése, illetve a már meglévő visszér további súlyosbodásának megakadályozása.

Egyes becslések szerint a férfiak és az idősebb nők körülbelül 10-15 százalékának van visszere vagy pókhálóvénája, leginkább a nőket és az olyan foglalkozásúakat érinti, akik sokat állnak. A családban korábban előforduló visszerek, a genetikai tényezők és az idősebb kor növelheti a visszerek kialakulásának kockázatát, különösen nyáron, a kánikulában ugyanis kitágulnak az erek, lassul a vérkeringés.

Időszakos lábemeléssel, a hosszan tartó állás elkerülésével sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Sokat segíthet az úgynevezett értorna. A kompressziós harisnya alkalmazása csökkenti a vénákban uralkodó emelkedett nyomást. A rendszeres testmozgás és megfelelő étrend a panaszok enyhítését célozzák. A súlykontroll szintén előnyös, a túlsúly káros hatása ugyanis a lábakban érvényesül a legnagyobb mértékben. A vénákra nehezedő nyomás megterheli a vénák falát és a vénaszelepeket, tovább rontva az állapotot.

Bővebben Így éljünk együtt a visszérbetegséggel - Életmódtanácsok

Visszérbetegség és táplálkozás

A visszér megjelenése nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi probléma is, melyet nem szabad elhanyagolni. Sokat tehetünk azért, hogy ne okozzanak gondot a visszér kellemetlen tünetei, testmozgással és egészséges táplálkozással jelentősen javíthatunk a problémán – olvasható dr. Járányi Zsuzsanna érsebész honlapján.

Az ajánlott életmód betartásával javítható a vénás keringés, csökkenthetőek az olyan panaszok, mint a nehézlábérzés, az alsó végtagi duzzanat vagy az ödéma, illetve elkerülhetőek a szövődmények, a visszérgyulladás, a lábszárfekély vagy a mélyvénás trombózis.

  • Előnyös a magas rosttartalmú ételek (zöldborsó, alma, répa) beiktatása az étrendbe, válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, valamint figyeljünk a só bevitelre.
  • Az erek védelme érdekében flavonoidokra van szüksége a szervezetnek, ezek segítenek a panaszok enyhítésében (ajánlott a vörös bogyós gyümölcs, szőlőmag, paradicsom, paprika, fokhagyma fogyasztása).
  • Hasznos kiegészítő az érfalak megerősítése érdekében a C-vitamin (500-1000 mg), az E-vitamin (400 NE/nap) és a cink (15-30 mg naponta).

Számos tanulmányban írtak arról, hogy például a szőlőmagnak érvédő hatása van, csökkentheti a lábduzzanatot. A javasolt adag 720 mg szőlőmag kivonat naponta. Arra figyeljünk, hogy ha C-vitaminnal együtt alkalmazzuk, megemelheti a vérnyomást.

Visszérbetegség és folyadékbevitel

Ajánlott naponta másfél- két liter folyadékot fogyasztani: a legjobb az ásványvíz, a gyümölcstea vagy gyógytea, friss gyümölcslé. Frissítő ital lehet a zöld tea is, illetve egy pohár jó minőségű vörösbor sem tiltott, melynek antioxidáns hatása révén az ereinknek is jót teszünk.

Vadgesztenye a bajra?

Mint kiegészítő és alternatív megoldás, hatásos lehet a vadgesztenye alkalmazása, amely már régóta a népi gyógyászat alapanyagai közé tartozik, a fa kérgét és termését használják a visszértágulatok enyhítésére. Fontos kiemelni, hogy a visszérkrémek a tüneteket kezelik, de sajnos magát a problémát nem szüntetik meg.

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg; Felhasznált irodalom: Varicose veins (Medicinenet)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

Árvai Medical Center - Dr. Polmann Erzsébet bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.