Téma: Édesítőszer
Ártanak-e fogainknak a cukorpótlók, édesítőszerek?
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2024.04.20. 19:03
Mit érdemes tudnunk a cukrokról, a cukorpótlókról és az energiamentes édesítőszerekről fogazatunk egészségének szemszögéből?
Az édesítőszerek és szerepük a cukorbetegek táplálkozásában
WEBBeteg - 2023.09.26. 12:30
Az édesítőszerek lehetővé teszik, hogy valamennyire élvezhessék az édes ízt a cukorbetegek is a vércukorháztartás egyensúlyának felborítása nélkül, alkalmazásuk ennek ellenére csak mértékkel ajánlott. A cikkben azt...
Az energiamentes édesítőszerek szerepe a diétás étkezésben
WEBBeteg - Moharos Melinda, dietetikus - 2023.09.20. 13:00
Bizonyos betegségek diétájában sajnos korlátozni kell a szénhidrát- és energiatartalmat (kcal). Ide tartoznak a szénhidrát-anyagcsere zavaraival járó kórképek, mint például az elhízás, a cukorbetegség (diabetes), a...
Igazi édesgyökér - Egy természetes édesítőszer-tartalmú gyógynövény
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.09.09. 05:03
Napjainkban, amikor sok a kérdés a mesterséges édesítőszerek alkalmazásával kapcsolatban, érdemes egy olyan gyógynövényről is szót ejteni, amit a gyógyászatban nem elsősorban az édes íze miatt alkalmazunk: az igazi...
Érdemes-e édesítőszereket fogyasztanunk, ha egészségügyileg nem indokolt?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2023.08.09. 04:03
Hiedelem, aggodalom és félelem övezi a mesterséges, más néven intenzív édesítőszereket, azok alkalmazását az élelmiszeriparban és az otthoni felhasználás során. Miért fogyasztjuk ezeket a vegyületeket, ha nincs is rá...
Aszpartám: marad a napi beviteli ajánlás
WEBBeteg, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2023.08.03. 04:03
A szakmai álláspont szerint a megadott napi bevitel figyelembevételével az aszpartám fogyasztása biztonságos.
Tények és tévhitek az édesítőszerekről
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.08.01. 10:03
A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban...
Döntött a WHO – rákkeltő lehet az aszpartám
Well PR - 2023.07.14. 14:30
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA)...
Édesítésre használt anyagok előnyei és hátrányai
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2023.03.29. 17:28
Cikkünkben az édesítésre használt anyagokkal általánosságban foglalkozunk, egészséges emberek étrendjének részeként. A beteg vagy túlsúlyos és elhízott személyek diétájára nem térünk ki, ők kövessék kezelőorvosuk...
Mikor milyen édesítőszert válasszunk?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.01.05. 17:03
Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem...
A stevia - természetes és kalóriamentes édesítőszer
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.22. 22:03
A stevia (sztívia) egy természetes édesítőszer, a növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésére, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen.
Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020.08.26. 18:35
Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség állásfoglalása
Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) - 2017.07.20. 02:51
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) állásfoglalása szerint a minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a...
A mesterséges édesítőszerek növelhetik több egészségügyi probléma kockázatát
MTI - 2017.07.19. 02:51
A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint.
Különösen az italoknál nőtt meg az édesítőszerek elfogadottsága
Szinapszis - 2016.12.12. 22:05
A hazai felnőtt lakosságnak már kétharmada fogyaszt valamilyen édesítőszert - derült ki a Szinapszis friss, reprezentatív kutatásából (1). Az édesítőszerek ismertségének és népszerűségének növekedése elsősorban az...
Mi a különbség a cukrok és az édesítők között?
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016.09.13. 09:54
Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen).
Az...
Az elhízás elleni küzdelem segítői - édesítőszer kutatás
Szinapszis - 2015.10.02. 14:55
Érdekes eredményeket hozott a Szinapszis idén nyáron végzett piackutatása, amely a magyar lakosság és orvostársadalom körében vizsgálta az édesítőszerekkel kapcsolatos ismereteket. A kutatás egy 2012-ben végzett...
Édesítőszerek
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015.09.02. 14:38
Antal Emese dietetikus szakértőnk ezúttal az édesítőszerekkel kapcsolatos tényekről és tévhitekről ad hasznos információkat. Szacharin?...
Alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2014.11.25. 14:55
Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk.
A Nébih ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát
WEBBeteg - 2013.12.13. 10:47
A (ISA) üdvözli az EFSA véleményét, amely ismét megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos.
Az aszpartám édesítőszer fogyasztása biztonságos
Well PR - 2013.08.16. 23:23
Az energiamentes édesítőszer biztonságos használatát erősítette meg a Brit Ipari Biológiai Kutatási Szövetség újabb vizsgálata.
A csökkentett cukortartalmú üdítők fogyasztása csökkenti az elhízást?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2013.06.29. 15:45
A kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok meggyőzőek, a hatásvizsgálatok kevésbé.
Édes élet cukorbetegeknek is
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2013.06.20. 14:10
A cukorbetegségben szenvedők száma sajnos egyre növekvő tendenciát mutat. Mégis kevesen vannak tisztában azzal, hogyan lehet komfortosan együtt élni a...
Aszpartam: A legújabb kockázatértékelés eredményei
DRportal - 2013.01.16. 21:41
Az Európai Bizottság az EU-ban 2011 májusában kérte fel az EFSA-t az aszpartam (E951) teljes körű kockázatértékelésére. A rendelkezésre álló információk részletes és módszeres elemzésével az EFSA szakértői arra a...
Cukor vagy édesítő? - Részletesen a cukrokról
Oxygen Medical - 2012.12.31. 07:38
Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak.