Téma: Élelmiszer-adalék
Biztonságosak-e az ételszínezékek?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.05.02. 14:23
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha színtelen...
A sokak által rettegett E-számok - Mit jelentenek?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020.11.28. 12:33
Az Európai Unió több száz élelmiszer adalékot tart nyilván. Az összes EU-tagállamra, sőt világszerte érvényesek a jelölések. Elsősorban a készételek tartalmaznak adalékanyagokat.
Nitritek és nitrátok a hús- és egyéb készítményekben
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.06.21. 06:14
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb...
Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - 2015.02.14. 22:33
A szájüregben vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével.
Allergiát okozó ételadalékok
Budai Allergiaközpont - 2014.09.09. 17:12
A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés, vagy állagjavítás. Bizonyos...
Magas vérnyomást okozhat egy élelmiszeripari adalék
Medipress - 2011.02.26. 07:41
A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszer ipari adalékból.