Téma: Fruktóz
A fruktóz (gyümölcscukor) és túlzott fogyasztásának veszélyei
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.11.13. 09:03
A fruktóz vagy más néven gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben, egyes zöldségfélékben és a mézben található meg természetes formájában, és egyik összetevője a szacharóznak.
Fruktózfelszívódási zavar (malabszorpció)
WEBBeteg összeállítás - 2023.07.12. 14:07
Ha a gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat. Fruktóz malabszorpció esetén a fruktóz emésztése elégtelenül megy végbe, és számos...
Fruktózintolerancia - Jellemző panaszok, kezelési lehetőségek
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023.01.26. 14:33
A fruktóz (gyümölcscukor) normál esetben a bélből történő felszívódást követően egy enzim segítségével glükózzá, azaz szőlőcukorrá alakul. Fruktózintolerancia esetén a szervezetből ez az enzim örökletes módon hiányzik...
Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2021.08.12. 20:33
Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.
Mit ehetünk, mit ne együnk? Ki mondja meg?
Ételérzekenység - 2015.12.03. 18:10
Egyes becslések szerint a lakosság legalább egyötöde küszködik valamilyen ételérzékenységgel vagy más szóval ételintoleranciával, ami azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz számukra.
Ehet-e lekvárt a cukorbeteg?
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - 2012.09.13. 15:45
A cukorbetegnek nem tanácsos a kristályos cukrot tartalmazó ételek fogyasztása. A szokásosan készített lekvárok az egyszerű szénhidrátok (cukrok) kétféle formáját tartalmazzák, a gyümölcsben található gyümölcscukrot...
A cukor káros hatásai
WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2011.05.05. 02:51
Történelme hajnalán az ember gyümölcscukrot és mézet fogyasztott – mindkettőt még eredeti csomagolásában, azaz magukban a gyümölcsökben, illetve ahogy a méhek elkészítették.
Leggyakrabban élelmiszerek okozzák a haspuffadást
Medipress - 2011.03.24. 09:07
Bele szeretne férni a nadrágjába? Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! – tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nőknek című könyv szerzője.
Magas vérnyomást okozhat egy élelmiszeripari adalék
Medipress - 2011.02.26. 07:41
A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszer ipari adalékból.
Daganatok - Magas fruktóztartalmú élelmiszerek veszélyei
Medipress - 2010.08.21. 10:07
Amerikai kutatók szerint a hasnyálmirigytumor sejtjei fruktózt használnak fel az osztódáshoz és szaporodáshoz, ami megkérdőjelezheti azt az elképzelést, mely szerint minden cukor hasonlóképpen működik.
A nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli a magas vérnyomás kockázatát
Medipress - 2010.07.07. 02:50
Azok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására, derül ki a Journal of the American Society Nephrology (JASN) következõ számában megjelenõ...
Lekvár fruktózzal édesítve
Orvos valaszol - Dr. Tänczer Tímea - 2021.06.21. 11:14
Tisztelt Szakorvosnő! Az lenne a kérdésem, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén fogyasztható házi készítésű eperlekvár, amelyben 1 kg eperhez (amelynek ha jól tudom cukortalma 50-70 g fruktóz) 100 g fruktózt...
Mennyi ideig normális, hogy tüneteim vannak, ha fruktózérzékenységem van?
Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde - 2020.02.05. 18:53
Kedves Doktornő! Fruktóz malabszorpcióm van 3 éve, 51 ppm-es értékkel. Már kis mennyiségtől (1-2 gramm) is súlyos tüneteim vannak. Korábban meg bírtam enni picit nagyobb, mennyiséget, most már szinte semennyit és a...