Téma: Olivaolaj
Az olívaolaj csökkentheti a demencia miatt bekövetkező halálozás kockázatát?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.09. 05:03
Azok az emberek, akik naponta fél evőkanálnyi vagy annál több olívaolajat fogyasztanak, ritkábban halnak meg demencia következtében egy kutatás szerint. A mai napig nem tudják, mitől is alakul ki egészen pontosan a...
Növényi olajok típusai és felhasználásuk
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.09.17. 05:03
A növényi olajok a zsiradékok tápanyagcsoportjába tartoznak, melyeket magas olajtartalmú növényekből, magvakból állítanak elő. Kiváló zsírsavösszetételük miatt az emberi szervezet számára hasznos és szükséges...
Mit kell tudni az olívaolajról?
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.09.26. 15:03
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.
Miért hasznos a mediterrán diéta? Egy kutatás eredményei
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.07.17. 15:37
Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire...
Olíva a konyhában
Több mint TestŐr - 2019.04.29. 16:42
A szőlő mellett az olajfa volt az emberek által termesztett első kultúrnövények egyike. Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból, többféle minőségű olajat készítenek. A legértékesebb a hidegen préselt kizárólag...
Olajos magvak és mediterrán étrend - a legjobb választás
WEBBeteg - 2016.10.23. 12:47
Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek, akiket ma legtöbbször metabolikus tünetcsoport elnevezéssel kezelnek, lényegesen ritkábban fordulnak elő ott, ahol a...
Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben veszélyes
WEBBeteg - K. J., fordító - 2011.04.24. 09:02
Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A legfrissebb tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat dicsért...
A sajt és az olivaolaj - Rákot okozhat?
Medipress - 2011.02.16. 18:37
Egy új kutatás szerint napi 53 grammnál több sajt másfélszeresére növeli, a mindennapos olivaolaj-fogyasztás viszont felére csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.
A "szüzesség" és az egészség összefügg
MTI - 2010.04.21. 11:15
Minél szűzebbnek számít egy olivaolaj, annál jótékonyabb hatással van az egészségre. Az extra szűz változat különösen sok gyulladásért felelős gént képes elnyomni a szervezetben.
Megtalálták az olívaolaj antioxidáns alkotóelemét
MTI - 2009.04.09. 09:36
Portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja az olivaolaj szív- és érvédő hatását. Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától.
Olivaolaj: mérsékelt adagban jobban hat
WEBBeteg - 2008.10.10. 09:10
Az olivaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok...
A mediterrán étrend csökkenti a rák kockázatát
Független Hírügynökség - 2008.07.02. 17:14
A mediterrán étrend csupán néhány elemének beépítése a táplálkozásba akár 12 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát - vélik a világ kutatói és tudósai, akik korábban már megállapították, hogy a délies...