IPIDACRINE GRINDEKS oldatos injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusúgyógyszer az Ipidacrine Grindeks és milyen betegségek eseténalkalmazható?

Az Ipidacrine Grindeks hatóanyaga az ipidakrin-hidroklorid (a továbbiakban ipidakrin), amely az úgynevezett reverzibilis kolinészteráz-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik, és felnőtteknél a következő esetekben alkalmazzák:

  • perifériás idegrendszeri betegségek kezelése (például egy vagy több ideget érintő gyulladás [neuritiszvagy polineuritisz], idegkárosodás [polineuropátia], az idegek védőhüvelyének károsodása [poliradikuloneuropátia], izomgyengeséggel járó betegség [miaszténia grávisz] és más, különböző eredetű, izomgyengeséget okozó betegségek [miaszténiás szindróma]);
  • bizonyos típusú részleges vagy teljes bénulások kezelése;
  • a központi idegrendszer mozgászavarral járó szervi károsodásaiból történő felépülési időszakban;
  • az idegrostok védőhüvelyének károsodásával járó betegségek összetett kezelésének részeként.

IPIDACRINE GRINDEKS oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
ipidacrine hydrochloride monohydrate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
AS Grindeks
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 5 mg/ml
  • 15 mg/ml

A gyógyszermárka további termékei

Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók mielőtt az Ipidacrine Grindeks-et beadják Önnek

Az Ipidacrine Grindeks nem alkalmazható Önnél:

  • ha allergiás az ipidakrinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha epilepsziában szenved;
  • ha akaratlan mozdulatokkal járó mozgászavarokban szenved (a nyelv, az arc, a nyak és a hát izmainak görcsei);
  • ha Önnél hirtelen fellépő, erős mellkasi vagy szívtáji fájdalom tapasztalható (angina pektorisz);
  • ha az Ön szívverése lassú (nyugalmi helyzetben percenként 50-nél alacsonyabb szívverésszám a kezelés megkezdése előtt);
  • ha Ön asztmás;
  • ha bélelzáródása vagy húgyúti elzáródása van;
  • ha gyomorfekélye vagy nyombélfekélye súlyosbodik;
  • ha egyensúlyzavarban szenved;
  • ha terhes;
  • ha szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mielőtt az Ipidacrine Grindeks-et beadják Önnek, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha Önnél jelenleg fennáll, vagy korábban fennáltak a következő állapotok:

  • gyomorfekély;
  • nyombélfekély;
  • a pajzsmirigyhormon túlzott mennyisége a szervezetben;
  • szív- és érrendszeri betegség;
  • légzőrendszeri betegség.

Gyermekek és serdülők

A gyógyszer biztonságosságát 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és az Ipidacrine Grindeks

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

Az Ipidacrine Grindeks úgyneveztt központi idegrendszeri depresszánsokkal történő egyidejű alkalmazása fokozhatja a nyugtató (szedatív) hatást.

Az ipidakrin hatása és mellékhatásai felerősödhetnek, ha más kolinészteráz-gátlóknak és M‑kolinomimetikumoknak nevezett szerekkel alkalmazzák egyidejűleg.

Miaszténia gráviszban (súlyos és kiterjedt izomgyengeséggel járó betegség) szenvedő betegeknél az ipidakrin és más kolinerg gyógyszerek együttes alkalmazása növelheti a kolinerg krízis kialakulásának kockázatát.

Az Ipidacrine Grindeks-kezelés megkezdése előtt alkalmazott béta-blokkolók növelhetik a lassú szívverés kialakulásának kockázatát.

A gyógyszer cerebrolizinnel egyidejűleg alkalmazható.

Az Ipidacrine Grindeks egyidejű bevétele alkohollal

Az alkohol felerősítheti a mellékhatások kialakulásának kockázatát.

Terhesség, szoptatásés termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt ezt a gyógyszert beadják Önnek.

Terhesség

Ez a gyógyszer fokozza a méhizomzat tónusát és a méhösszehúzódásokat, és koraszülést eredményezhet, ezért terhesség alatt nem alkalmazható (lásd a „Az Ipidacrine Grindeks nem alkalmazható Önnél” című részt).

Szoptatás

Ha Ön szoptat, nem alkalmazható Önnél ez a gyógyszer (lásd a „Az Ipidacrine Grindeks nem alkalmazható Önnél” című részt).

Termékenység

Az ipidakrin emberi termékenységre gyakorolt hatásairól nem állnak rendelkezésre adatok.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az ipidakrin csak kismértékben vagy közepes mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gyógyszer kábultságot okozhat, ezért az ilyen tünetet tapasztaló betegeknek óvatosság ajánlott.

3. Hogyan adják be az Ipidacrine Grindeks-et?

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően kell alkalmazni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Az adagot és a kezelés időtartamát a betegség súlyosságától függően egyénileg határozzák meg.

Az oldatos injekciót izomba vagy bőr alá adják be.

Az Ipidacrine Grindeks tabletta formájában, szájon át történő alkalmazásra is kapható. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy az Ipidacrine Grindeks melyik gyógyszerformája alkalmasabb az Ön számára.

  • Perifériás idegrendszeri betegségek, miaszténia grávisz és miaszténiás szindróma

Az ajánlott adag 5–15 mg ipidakrin (1 ml Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml oldatos injekció vagy 1 ml Ipidacrine Grindeks 15 mg/ml oldatos injekció), amelyet kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember injekció formájában izomba vagy bőr alá ad be, naponta 1‑2 alkalommal. A kezelés időtartama 1-2 hónap. Szükség esetén a kezelési ciklus 1-2 hónap gyógyszermentes időszakot követően megismételhető.

Súlyos idegi eredetű izomrendellenességgel járó miaszténiás krízis megelőzésére rövid ideig 15‑30 mg ipidakrin (1-2 ml Ipidacrine Grindeks 15 mg/ml oldatos injekció) alkalmazható izomba vagy bőr alá beadott injekció formájában. A kezelést az Ipidacrine Grindeks tablettával kell folytatni, és az adag legfeljebb 20‑40 mg-ig (1-2 db Ipidacrine Grindeks 20 mg tabletta) emelhető, naponta 5-6 alkalommal alkalmazva.

  • Bizonyos típusú részleges vagy teljes bénulások kezelése; a központi idegrendszer mozgászavarral járó szervi károsodásaiból történő felépülési időszakban;

Az adagot és a kezelés időtartamát kezelőorvosa a betegség súlyosságától és az Ön kezelésre adott válaszreakciójától függően egyénileg fogja meghatározni. A kezelést 5 mg/ml izomba beadott ipidakrinnal kell kezdeni, naponta kétszer, 10–14 napon keresztül, majd tabletta gyógyszerformával folytatni. Az adagolási javaslatot lásd az Ipidacrine Grindeks 20 mg tabletta betegtájékoztatójában.

  • Az idegrostok védőhüvelyének károsodásával járó betegségek összetett kezelésének részeként

Az adagot és a kezelés időtartamát kezelőorvosa a betegség súlyosságától és az Ön kezelésre adott válaszreakciójától függően egyénileg fogja meghatározni. A kezelést 15 mg/ml izomba beadott ipidakrinnal kell kezdeni, naponta kétszer, 10–15 napon keresztül, majd tabletta gyógyszerformával folytatni. Az adagolási javaslatot lásd az Ipidacrine Grindeks 20 mg tabletta betegtájékoztatójában.

Ha Ön idős, vagy májbetegségben vagy vesebetegségben szenved, a gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa által elmondottaknak szerint kell alkalmazni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy túl gyenge, keresse fel kezelőorvosát.

Ha az előírtnál több Ipidacrine Grindeks-et kapott

Ha az előírtnál több Ipidacrine Grindeks-et kapott, azonnal forduljon orvoshoz.

A súlyos túladagolás úgynevezett „kolinerg krízis” kialakulását okozhatja, amelynek tünetei a következők: hörgőgörcs, könnyezés, fokozott verejtékezés, pupillaszűkület, szemtekerezgés (akaratlan, gyors és ismétlődő szemmozgás), akaratlan székletürítés és vizelés, hányás, lassú szívverés, szívblokk, rendellenes szívverés, alacsony vérnyomás, nyugtalanság, szorongás, izgatottság, félelemérzet, koordinációs zavar és egyensúlyzavar, beszédzavar, álmosság, gyengeség, görcsroham és kóma. A tünetek enyhék is lehetnek.

Ha elfelejtették Önnek beadni az Ipidacrine Grindeks-et

A következő adagot a megszokott időben kell megkapnia. Nem szabad kétszeres adagot alkalmazni a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyják Önnél az Ipidacrine Grindeks alkalmazását

Ha a kezelés befejezése előtt abbahagyják Önnél a gyógyszer alkalmazását, előfordulhat, hogy a kívánt terápiás hatás elmarad. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszeralkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeris okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • szívdobogásérzés, lassú szívverés;
  • fokozott nyáltermelődés, hányinger;
  • fokozott verejtékezés.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • szédülés, fejfájás, aluszékonyság (nagy adagok alkalmazásakor);
  • fokozott légúti váladéktermelődés;
  • hányás (nagy adagok alkalmazásakor);
  • allergiás bőrreakciók (beleértve a viszketést és a bőrkiütést is) (nagy adagok alkalmazásakor);
  • izomgörcsök (nagy adagok alkalmazásakor);
  • gyengeség (nagy adagok alkalmazásakor).

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • hasmenés, gyomortáji fájdalom.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

  • túlérzékenységi reakció (például allergiás bőrgyulladás [dermatitisz]; anafilaxiás sokk; asztma; vöröses, hólyagos bőrkiütésekkel és gyakran bőrhámlással járó súlyos bőrbetegség [toxikus epidermális nekrolízis]; bőrpír; csalánkiütés; zihálás; gégeduzzanat; bőrkiütés az injekció beadási helyén).

Ha mellékhatásokat tapasztal, kezelőorvosa csökkentheti a gyógyszer adagját, vagy rövid időre (1‑2 napra) felfüggesztheti a gyógyszer alkalmazását. Kezelőorvosa továbbá felírhat olyan gyógyszereket is, amelyek néhány mellékhatást megelőzhetnek (például a fokozott nyáltermelődést vagy a lassú szívverést).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Ipidacrine Grindeks-et tárolni?

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő (EXP) után nem alkalmazható ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adotthónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ipidacrine Grindeks?

  • A készítmény hatóanyaga az ipidakrin-hidroklorid.

Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml oldatos injekció

5 mg ipidakrin-hidrokloridot tartalmaz (monohidrát formájában) 1 ml-es ampullánként.

Ipidacrine Grindeks 15 mg/ml oldatos injekció

15 mg ipidakrin-hidrokloridot tartalmaz (monohidrát formájában) 1 ml-es ampullánként.

Egyéb összetevők: 1 M sósav (a pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Milyen az Ipidacrine Grindeks külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, színtelen, látható részecskéktől mentes folyadék.

Az Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml oldatos injekció ozmolalitása kb. 35–45 mOsmol/kg.

Az Ipidacrine Grindeks 15 mg/ml oldatos injekció ozmolalitása kb. 90–100 mOsmol/kg.

Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml oldatos injekció

1 ml oldatot tartalmazó I. típusú, színtelen, boroszilikát üvegampulla törőgyűrűvel vagy törőponttal, valamint színes kódgyűrűkkel ellátva. Az alsó kódgyűrű piros, a felső sárga színű.

5 db ampulla poli(vinil-klorid) tálcán, 2 db tálca dobozonként.

Ipidacrine Grindeks 15 mg/ml oldatos injekció

1 ml oldatot tartalmazó I. típusú, színtelen, boroszilikát üvegampulla törőgyűrűvel vagy törőponttal, valamint színes kódgyűrűkkel ellátva. Az alsó kódgyűrű piros, a felső zöld színű.

5 db ampulla poli(vinil-klorid) tálcán, 2 db tálca dobozonként.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

AS GRINDEKS.

Krustpils iela 53, Rīga, LV-1057

Lettország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Lettország

Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml šķīdums injekcijām

Ipidacrine Grindeks 15 mg/ml šķīdums injekcijām

Bulgária

Ipigrix 5 mg/ml инжекционен разтвор

Ipigrix 15 mg/ml инжекционен разтвор

Horvátország

Ipigriks 5 mg/ml otopina za injekciju

Ipigriks 15 mg/ml otopina za injekciju

Magyarország

Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml oldatos injekció

Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml oldatos injekció

Litvánia

Ipidacrine hydrochloride Grindeks 5 mg/ml injekcinis tirpalas

Ipidacrine hydrochloride Grindeks 15 mg/ml injekcinis tirpalas

Lengyelország

Ipidacrine hydrochloride Grindeks

Románia

Ipigrix 5 mg/ml soluție injectabilă

Ipigrix 15 mg/ml soluție injectabilă

Szlovákia

Ipigrix 5 mg/ml injekčný roztok

Ipigrix 15 mg/ml injekčný roztok

Szlovénia

Ipigrix 5 mg/ml raztopina za injiciranje

Ipigrix 15 mg/ml raztopina za injiciranje

Ipidacrine Grindeks 5 mg/ml oldatos injekció

OGYI-T-24085/03 10×1 ml I-es típusú üvegampulla

Ipidacrine Grindeks 15 mg/ml oldatos injekció

OGYI-T-24085/04 10×1 ml I-es típusú üvegampulla

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatánakdátuma:2022. július.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal