Veklury

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Veklury és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény hatóanyaga remdesivir. Ez egy vírusellenes gyógyszer, amelyet a COVID-19 kezelésére használnak.

A COVID-19-et a koronavírusnak nevezett vírus okozza. A remdisivir megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben, és ezáltal a vírus terjedését a szervezetben. Ez segít az Ön szervezetének, hogy leküzdje a vírusfertőzést, aminek köszönhetően hamarabb meggyógyulhat.

A Veklury-t COVID-19-fertőzésmiattkezelt betegeknek adják. Felnőtteknél, valamint 12éves és idősebb, legalább 40kg testtömegű serdülőknél alkalmazható. Kizárólag tüdőgyulladásban (pneumoniában) szenvedő és légzésük segítéséhez külön oxigén-kezeléstigénylő betegeknél alkalmazzák.

Veklury GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Gilead Sciences Ireland
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 100 mg koncentrátum oldatos infúzió

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Veklury alkalmazása előtt

Általában nem kaphat Veklury-t:

  • ha allergiás a remdesivirre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

Amint lehetséges, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha ez érvényes Önre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Veklury alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:

  • ha májproblémái vannak. Néhány betegnél emelkedtek a májenzimértékek a Veklury-kezelés ideje alatt. A kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa vérvizsgálatokkal ellenőrzi, hogy Önnél biztonságosan alkalmazható-e ez a gyógyszer.

 

  • ha veseproblémái vannak. A súlyos veseproblémában szenvedő betegek közül néhány nem kaphatja ezt a gyógyszert. Kezelőorvosa vérvizsgálatokkal ellenőrzi, hogy Önnél biztonságosan alkalmazható-e ez a gyógyszer.

Az infúzió utáni reakciók A Veklury allergiás reakciókat vagy az infúzió utáni reakciókat válthat ki.

A tünetek lehetnek:

  • vérnyomás vagy pulzus változásai
  • alacsony oxigéntartalom a vérben
  • magas hőmérséklet
  • légszomj, zihálás
  • az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata (angioödéma)
  • kiütés
  • hányinger (émelygés)
  • verejtékezés
  • reszketés

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél e panaszok vagy tünetek bármelyike jelentkezik.

A kezelés előtt és közben végzett vérvizsgálatok

Ha Önnek Veklury-t írnak fel, a kezelés megkezdése előtt vérvizsgálatokat végeznek Önnél. A Veklury-val kezelt betegeknél az egészségügyiszolgáltató által meghatározott módon végeznek vérvizsgálatokat a kezelés ideje alatt. Ezekkel a vizsgálatokkal ellenőrzik, hogy Önnek van-e máj- vagy veseproblémája. A Veklury-kezelést leállítják, ha Önnél vese- vagy májkárosodásra utaló jeleket észlelnek a kezelés alatt. Lásd az alábbi Lehetséges mellékhatások részt.

Gyermekek és serdülők

A Veklury nem alkalmazható olyan 12év alatti gyermekeknél, akik testtömege nem éri el a 40 kg-ot. Még nem tudunk eleget ahhoz, hogy a gyógyszert ezeknél a gyermekeknél is alkalmazzuk.

Egyéb gyógyszerek és a VekluryFeltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A remdesivirrel egyidejűleg ne szedjen klorokint vagy hidroxiklorokint.

Bizonyos gyógyszereket, például a midazolámot vagy a pitavasztatint, a Veklury után legalább 2órával kell bevenni, mivel a Veklury befolyásolhatja azok hatását.

A Veklury befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek (pl. teofillin vagy midazolám) hatását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha e gyógyszerek bármelyikét szedi.A Veklury alkalmazható dexametazonnal.

Egyelőre nem ismert, hogy a Veklury hatással van-e más gyógyszerekre, vagy hogy azok befolyásolják-e a Veklury-t. Az Ön kezelését végző egészségügyi csapat figyelemmel kíséri Önnél a gyógyszerek egymásra kifejtett hatásának jeleit.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy a Veklury biztonságosan adható terhesség alatt. A Veklury csak abban az esetben adható, ha a kezelés lehetséges előnye meghaladja a lehetséges kockázatot az anyára és a magzatra nézve. A remdesivir-kezelés alatt hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia.

Ha Ön szoptat, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.Egyelőre nem ismert, hogy a Veklury vagy a COVID-19-vírus átjut-e az emberi anyatejbe, és hogy milyen hatással lehet a gyermekre vagy a tejtermelésre. A kezelőorvosa segít eldönteni, hogy folytatja-e a szoptatást, vagy megkezdi a Veklury-kezelést. Fontolóra kell vennie a kezelés lehetséges előnyét az Ön számára és a szoptatás előnyét és kockázatát a gyermek egészségére nézve.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

A Veklury valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit.

A Veklury ciklodextrint tartalmazEz a gyógyszer 3g szulfobutiléter-béta-ciklodextrint tartalmaz 100 mg-onként. Ez az összetevő ciklodextrin emulgeálószer, amely segít szétoszlatni a gyógyszert a szervezetben.

3. Hogyan kell alkalmazni a Veklury-t?

A Veklury-t a gondozását végző egészségügyi szakember, vagy orvosadja be, naponta egyszer, 30–120percen keresztül vénába csepegtetve (intravénás infúzióformájában). A kezelés alatt gondosan figyelemmel fogják Önt kísérni.

A készítmény ajánlott adagja:

  • egy 200 mg-os kezdő dózis az 1.napon;
  • napi egyszeri 100mg-os dózisok a 2.nappal kezdődően.

Minden nap kap Veklury-t legalább 5 napig.Kezelőorvosa összesen 10 napra meghosszabbíthatja a kezelést.

Lásd az „Utasítások egészségügyi szakemberek számára”amelyek részletesen ismertetik a Veklury infúzió beadását.

Ha az előírtnál több vagy kevesebb Veklury-t kapott Mivel a Veklury-t kizárólag egészségügyi szakember adja be Önnek, nem valószínű, hogy túl sokat vagy túl keveset fog beadni. Ha soron kívül kapott egy adagot, vagy kimaradt egy adag, azonnal szóljon a gondozását végző egészségügyi szakembernek vagy kezelőorvosának.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

  • A vérvizsgálatok a transzaminázoknaknevezett májenzimértékek emelkedését mutathatják ki.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • Fejfájás
  • Hányinger (émelygés)
  • Kiütés

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • Allergiás reakciók vagy az infúzió utáni reakciók.

A tünetek lehetnek:

  • Vérnyomás vagy pulzus változásai
  • Alacsony oxigéntartalom a vérben
  • Magas hőmérséklet
  • Légszomj, zihálás
  • Az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata (angioödéma)
  • Kiütés
  • Hányinger (émelygés)
  • Verejtékezés
  • Reszketés

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Veklury-t tárolni?

Felhasználás előtta felbontatlan Veklury koncentrált oldatot hűtőszekrényben tárolja, amíg felhasználásra kerül. Hígítás előtt hagyja, hogy a koncentrált oldat szobahőmérsékletűre melegedjen.

Hígítás utána Veklury-t azonnal be kell adni. Ha szükséges, a hígított oldat zsákjai legfeljebb 25°C-on 4óráig, vagy hűtőszekrényben 24óráig tárolhatók. A hígítás és a beadás között nem szabad több mint 24órának eltelnie.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne használja fel a gyógyszert, ha az injekciós üvegben részecskék láthatók, vagy ha az oldat nem színtelenvagy sárga színű.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Veklury?

A készítmény hatóanyaga a remdesivir. 100 mg-ot tartalmaz injekciós üvegenként.

Egyéb összetevők: nátrium szulfobutiléter-béta-ciklodextrin, sósav és nátrium-hidroxid; injekcióhoz való víz.

Milyen a Veklury külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Veklury 100 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz víztiszta, színtelenvagy sárga színű, vizes koncentrált oldat, amelyet az intravénás infúzióban történő beadás előtt nátrium-klorid oldattal kell hígítani. Egyszer használatos, víztiszta injekciós üvegbetöltve. A Veklury 1injekciós üveget tartalmazó dobozban kerül kiszerelésre.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó Gilead Sciences Ireland UCCarrigtohill County Cork, T45DP77 Írország

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal