Létezik az, hogy az inzulint ha szobahőmérsékleten tároljuk akkor veszít hatóanyagából?
Páromnak nehezen tartható stabilan a vércukorszintje, és azt vettük észre, hogy reggeli magas vércukorral ébred, aztán inzulin beadása után is nehezen csökken, annak ellenére, hogy pl. a beadás után még nem eszik 4-5 órát. Valószínű, hogy mivel NEM hűtőben tároltuk, ezért csökkent a hatóanyaga az inzulinnak (Novomix30)? Most olvastam egy fórumon, hogy hűtőben kellene tárolni, a megkezdettet meg lehet a szobában is, mivel úgyis maximum egy hét alatt elfogy. A szobában maximum 21-22 fok van. Mi még soha nem tároltuk hűtőben. Létezik, hogy emiatt hatástalanabb? Előre is köszönöm a választ és a segítséget. Nagyon várom.
Dr. Brasnyó Pál válasza cukorbetegség témában
Kedves Kérdező! Jók az információk. Az aktuálisan használt inzulint szobahőmérsékleten (de lehetőleg 25 C alatt), a többit hűtőben (2-8 C) (de nem fagyasztóban!) kell tárolni, különben csökken az eltarthatósága.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.