Rákot okoznak?
Tisztelt Doktor úr/nő Az lenne a kérdésem, hogy a hamburger, a sült krumpli, a hot dog, a fánk és egyéb ételek valóban nagy rizikó a rákos megbetegedés kialakulására? Ezentúl mindig gondoljam meg, hogy mit eszek és mennyit? Azt mondják manapság már minden rákot okoz, minden étel, kellemetlenül érzem magam és félek. Mit tanácsol? Igazak egyáltalán a hírek? Egy másik kérdésem is lenne, ha egy daganatos beteget NEM időben vesznek észre, mennyi az esélye a gyógyulásra? Hallottam az immunterápiás kezelésről ill. A molekuláris diagnosztiláról? Mit tud erről mondani? Manapság a rák még mindig nehezen gyógyítható betegség?
Dr. Baki Márta válasza daganatos betegség témában
Tisztelt Uram! A levelében feltett kérdések igen sokfélék. Jelen tudásunk szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, hanem több „rossz lépés”alapján. Így léteznek rákmegelőző állapotok. (Pl. száj nyálkahártyán fokozott hámosodás) . Javasolt ilyen állapotban felfedezni az elváltozást, vagy ha már daganat alakult ki, akkor az minél kisebb kiterjedésű legyen. Természetesen a gyógyulási esélyek annál jobbak, minél koraibb formában kerülnek felismerésre az elváltozások. Egyes daganatok még áttétes esetben is gyógyíthatók, másik részük esetleg „kordában tarthatók”, s néha évekig, évtizedekig is a betegeknek jó életminőséget lehet biztosítani annak ellenére, hogy áttéteik is kimutathatók. A gyógyszeres kezelés egyik formája az immunterápia, mely az utóbbi években folyamatosan a betegek ellátásában szerepet játszik. Részletezése a jelen választ meghaladja. Javaslom egyéb internetes felület felkeresését (pl. Webbeteg, Rákgyógyítás, stb…). A molekuláris diagnosztika segítségével részletesebb felvilágosítást kapunk a daganatok tulajdonságairól, mely a beteg kezelését befolyásolhatja. Nem minden esetben szükséges ezt elvégezni, de a nemzetközi és hazai szakmai javaslatok alapján bizonyos esetekben a terápia pontosítására ad információt. Végül a kérdésének az elejéről: összesítések alapján megállapítható, hogy a daganatok 5 %-ban öröklődésről van szó, kb. 29 %-ban egyes anyagok, behatások okozzák közvetlenül a rákot. A fennmaradó kb. 66 %-ban pedig a környezeti tényezők is belejátszhatnak a daganatok soklépcsős kialakulásába. Legfontosabb daganatkeltő vagy daganatot elősegítő tényezők: dohányzás, fokozott kalóriabevitel (ebben a zsíros ételek, vörös húsok, kolbászok, sütés során keletkező káros anyagok, stb…), különböző fertőzések (pl. Humán Papilloma Vírus=HPV), alkoholfogyasztás, sugárzások (beleértve a napfény összetevőjeként szereplő UV-B-t is) . A fentiekben felsoroltak alapján nem javasolt a zsírban és olajban sült ételek – hamburger, hot dog, sült krumpli, stb… - fogyasztása, helyette friss zöldségek, rostdús ételek fogyasztása javasolt, megfelelő testsúly kontroll és testmozgás mellett.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.