Egészséges-e a kókuszzsír/olaj?
Abban szeretném a véleményét kikérni, hogy valóban egészséges-e a kókuszzsír. Rengeteg oldal ír róla, hogy sokkal egészségesebb, mint a napraforgó olaj. Sok jótékony tulajdonságot írnak róla pl. a koleszterin szintre nem ártalmas vagy pl. azt is hogy gombaölő hatású. Színtelen, szagtalan használható sütésre, főzésre. Valóban így van ez? Egyetlen oldalt találtam az interneten, ami azt írta, hogy ez az egyik legártalmasabb zsír/olaj. Így ez egy kicsit elbizonytalanított. Odaakarok figyelni az egészségünkre és a koleszterin szintünkre. Mi a véleményre erről a bizonyos kókuszzsírról? Megéri ezzel főzni? Köszönettel
Irinyi-Barta Tünde válasza kókuszzsír témában
A kókuszzsírnak nagy a telített zsírsav tartalma (90%), jó közepes szénláncú (MCT) zsírsavforrás, ami azt jelenti, hogy könnyen emészthető és jól szívódik fel. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya azonban alacsony. A zsírbevitel akkor optimális, ha 1/3-a telítetlen, 1/3-a egyszeresen és 1/3-a többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, ezért nem ajánlott kizárólag a kókuszzsír használata. Emellett magas koleszterinszinttel rendelkezők esetén nem javasolt a fogyasztása, mert a "rossz" koleszterin (LDL) értéket emeli, és a jó koleszterin (HDL) értékét pedig csökkenti. Használjon inkább olívaolajat, lenmagolajat. Tisztelettel: Barta Anikó Tünde
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.