Túl sok brokkolit eszem?
Jó napot! Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a brokkolit nyersen fogyasztom egész évben, miuán leöblîtettem, hogy a bennelévő vitaminok és rákellenes anyagok megmaradjanak, szervezetbe bekerüljenek, nem e lesz probléma a k vitamin miatt, mert azt olvastam, hogy a véralvadásban van szerepe. Én reggel és este is kb 10 dkg brokkolit eszek nyersen, és nem tudom, hogy, mennyi engedélyezett ebből a vitaminbóól, , mert állítólag már 5 dkg brokkoli fedezi a napi adagot a k vitaminból, és nem szeretném a vitaminokat túladagolni, a k vitamint se. Gyógyszereket, tablettákat nem szedek, Reggelizni zabpelyhet szoktam főzve egy - két főtt tojással, 10 dkg nyers brokkolit, dkg nyers Kaliforniai paprikával a c vitamin miatt. Vacsorára a főtt kajához eszrek főtt tojás Fehérjét vagy baromfit vagy halat. 10 dkg nyers brokkoli, 10 dkg paprika, egy - két gyümölcs és egy - kêt egyéb zöldség. És nem tudom, hogy a reggeli zabpelyhet, hogy ajánlott fogyasztani, mert a vitaminokat se szeretném kifőzni ês aztt se szeretném, hogyha nyersen eszem akkor valami probléma legyen. Nem tudom, hogy a főtt zabpehely ugyanolyan jötékony hatású e, mint a nyers. Köszönöm.
Irinyi-Barta Tünde válasza Brokkoli témában
Kedves Kérdező! A brokkoli K-vitamin tartalma magas, 100 gramm nyersen fedezi a napi szükséglet 150%-át, ugyanakkor főzés hatására dúsul a vitamin koncentrációja, 100 gramm már 176%-ban fedezi a szükségletet. Ugyanakkor nem okoz semmilyen problémát, ha egészséges emberként többet fogyaszt ebből, nem ismeretes felnőtteknél a túladagolása. Ez a vitamin segíti a megfelelő véralvadást, véralvadásgátló gyógyszer (pl. Syncumar) szedése esetén kell figyelemmel lenni mindössze, hogy ne fogyasszon túl nagy, mennyiséget belőle., Ami a zabpelyhet illeti, mind a nyers, mind a főtt formájában kiváló étel, számos jótékony hatással rendelkezik. A különbség a kétféle elkészítési mód között, hogy főzés hatására alacsonyabb a zabpehely glikémiás indexe, ami a vízoldékony rostoknak köszönhető. Ennek hatására a vércukorszint kisebb mértékben és egyenletesen emelkedik, szemben például a nyers, tejjel hidegen fogyasztott változattal, amely gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz. Minden jót kívánok! Üdvözlettel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.