Daganatos disznó húsának elfogyasztása
Tisztelt Doktor Úr! Egy meglehetősen különleges kérdéssel fordulnék Önhöz, teszem ezt azért is, mert kérdésemre eddig nem találtam kielégítő választ az interneten keresgélve. A hétvégén disznóvágáson voltunk és a 3 levágott disznóból az egyik (a legnagyobb) felnyitása, szétdarabolása közben, derült ki, hogy a belső szervei – szinte mindegyik (a nyelvét és a két veséjét kivéve) – daganatos volt. Én ilyet eddig nem láttam, de a „hozzáértők ” azt mondták, hogy ezek rákos daganatok voltak. És nem egy, hanem telis tele mindenhol. A hentes, aki vágta, mondta is, hogy hosszú pályafutása alatt látott már egy-két dolgot, de ilyet még soha, még a kényszervágón se. A nyelvet és a két vesét kivéve a belső szerveket elástuk, tehát nem használták fel, de a disznó többi részét igen. Azok fel lettek dolgozva. Ahogy kell, a kolbászhúsnak valók, mentek kolbászhúsnak, a sonka, szalonna, kolbász, stifi, stb. megy majd a füstre, a sütni való kolbász, hurka sütve lesz stb. Kérdésem az lenne, hogy az állat húsából készült végtermékeket nyugodt szívvel elfogyaszthatom-e majd vagy sem. Mondhatnánk, hogy a sült kolbászból, hurkából sütés közben a hő hatására esetleg megsemmisülnek az oda nem illő baktériumok – illetve, kérdés, hogy jelen esetben ez igaz-e egyáltalán –, de például, ami füstre megy, mint szalonna, sonka, kolbász, ezek végül is a nyers húsok „csak” füstölve. Kérem véleményét az üggyel kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm szépen.
Dr. Árki Ildikó válasza élelmiszer beteg állatból témában
Tisztelt Kérdező! Élelmiszer biztonsági szempontból beteg állatokból élelmiszer nem készíthető, következésképp nem is fogyasztható. Bővebb felvilágosítással a Magyar Élelmiszer- Biztonsági Hivatal tud valószínűleg szolgálni.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.