Jódszegény diéta
Tisztelt Cím! Érdeklődöm, hogy mik azok az élelmiszerek, amelyeknek a jód tartalma alacsony. Ma kezdtük el a 2 hetes diétát a jódizotópos sugár kezelés előtt. (pajzsmirigy rossz indulatú daganata, 2013.06.05-én egész pajzsmirigy eltávolítva). A neten egyenlőre csak olyanokat találtunk, amiket nem lehet. Konkrét példák, ötletek kellenének, hogy miket lehet fogyasztani a 2 hét alatt. Telefonon felhívtunk már endokrinológust és az volt a válasz, hogy mindennek van jód tartalma, de mégis mit lehet? Mi előbbi válaszukat előre is köszönjük!
Irinyi-Barta Tünde válasza élelmiszerek jódtartalma témában
Kedves Kérdező! Alacsony a jódtartalma a gyümölcsöknek, zöldségféléknek, a gabonafélék és a burgonya gyakorlatilag nem tartalmaz jódot. Az édesvízi halakban is csekély jód található. Az állati eredetű élelmiszerekben már magasabb a jód, mennyisége, ezért ezek fogyasztását kerülni kell. Fogyasztható még a tej és tejtermékek, de ha hasmenés jelentkezne, laktózmenteset kell választani. Fogyasszon a beteg gyümölcsöket frissen, passzírozva, párolva, a zöldségeket ugyanígy, de egyszerű főzeléknek elkészítve is adható. Mellé adható például egy kis szelet ponty annak fehérjetartalma miatt. A burgonyát is elkészíthetik változatosan. A gabonaipari termékek is fogyaszthatóak, pl. kenyérfélék. Minden jót kívánok! Üdvözlettel.
-
Nincs találat!
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.