Glutén- és laktózérzékenység esetén kenyérsütéshez felhasználhatóak-e?
Tisztelt Dr. Plósz János! A fiam 42 éves éves glutén-és laktózérzékeny lett. Szeretnék neki kenyeret készíteni zöldségekből, magokból kukoricaliszt felhasználásával. Gitta nyersétel blogján gittarawfood.blogspot.hu vannak aszalható kenyerek, melyek különféle magokat tartalmaznak. A kérdésem az, hogy használhatok-e lenmagot, lenmaglisztet, szezámmagot és annak lisztjét, útifűmaghéjat, kendermagot, a bármelyik boltban kapható kukoricakeményítőt, sima élesztőt vagy sörélesztőt, chia magot, tökmagot, napraforgómagot, mogyorót, hajdinát, kölest, csicseriborsót? Kell-e valamire külön figyelni e két érzékenység miatt? Válaszát előre is köszönöm.
Dr. Plósz János válasza laktóz és glutén érzékenység témában
A laktóz-intolerancia miatt csak a tejcukrot kell kerülni, illetve laktáz enzimet használni (rágótablettában vagy cseppben). A glutén-érzékenység miatt (ha ez coeliákiát jelent) a búza, a rozs és az árpa kerülendő (illetve a nem gluténmentes jejölésű zab is), minden más fogyasztható.
-
Nincs találat!
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.