Rákkeltőek-e a nitritek, nitrátok?

Tisztelt Doktorúr! Ellentmondásos információkkal találkoztam annak kapcsán, hogy a legtöbb hústermék (pl.: felvágottak, sonkák, szalámik) tartósítására használt nitrit illetve nitrát vegyületek rákkeltőek e, emiatt milyen mértékben szabad ezen ételeket fogyasztani. Erről szeretném kérdezni a szakvéleményét. Köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza carcinogenitás témában

A nitritek a szervezetben nitrózaminokká alakulhatnak, melyek rákkeltő vegyületek. Ebből adódóan érdemes a nitritbevitelt minél alacsonyabban tartani. A másik oldalon a szervezet antioxidáns-szintje, védekezőképessége játszik szerepet a tumorképződésben.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2023. július 31.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Alacsony vérnyomás / szédülés
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 4-5 hónapja tünetek nélkül bár, de magas vérnyomást mért otthon (140/77/65), ezért háziorvoshoz fordult, ahol egy újabb...
Véralvadásgátló-hatás
Tisztelt Doktornő! A véralvadásgátló-hatás érdekelne engem, ugyanis több teát is használok, ezek mellé kurkumin tablettát szedek a daganetellenes hatása...
Ultraszenzitiv CRP
Tisztelt Doktor Úr! Férjem 52 éves, van egy kevés túlsúlya, de nem vészes. Rendszeresen úszik, igyekszünk egészségesen étkezni. A koleszterin értékei pont...
Penészgomba
Tisztelt Doktornő! Pár nap után a lakásomba hazaárve észrevettem, hogy a citromok megpenészedtek., Amikor megemeltem, hogy kidobjam őket, mindent beterített...
Agykéreg gyulladás
Tisztelt doktor/ doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy: agykéreg gyulladás létezik vagy ilyen nincs? Azt tudom, hogy van agyvelő és agyhártya- gyulladás, de...
Baleseti táppénz
Tisztelt Válaszadó! Eltört a lábam, mivel próbaidőn voltam a munkáltatóm 3 napra rá azonnali hatállyal felmondott. Természetesen táppénzre vett a háziorvos a...