Epegyulladáskori diéta
1997-ben már műtöttek epehólyaggyulladással, ekkor ez epehólyagot eltávolították. Azóta gondjaim nem voltak, bár emésztést segítő gyógyszereket mindig szedtem ha úgy gondoltam szükség lehet rá. Néhány napja rettenetesen kívántam a savanyú uborkát és csak úgy magában megettem 6-8 darabot. Egy-két nap multán már olyan rosszul lettem, hogy a munkahelyemről hazahoztak, mert létezni nem tudtam. A kérdésem nem az, hogy mi ez, mert orvosnál jelentkeztem, de teljesen tünetmentességig ki szeretném kúrálni magam belőle. Még néhány dolgot szeretnék tisztázni. Nem ehetek fűszerest, káposztafélés ételeket, hüvelyeseket, tejfölöst, paradicsomost. Mi a helyzet a zöldpaprikával, paradicsommal? Gondolom, hogy azt sem. Tehát lecsót sem. Pl. milyen savanyúságot ehetek? Uborkasalátát hámozott uborkából? Fejes salátát? Egyáltalán ehetek-e? Milyen gyümölcsöt ehetek? Körte? Eper? Málna? Ezek mind jönnek szezonális gyümölcsnek. Tudni szeretném. Ehhez kérek segítséget.
WEBBeteg Szakértő válasza epediéta témában
Tisztelt Kérdező! A műtét óta eltelt idő alatt a szervezet megszokta, hogy nincs epehólyag. A panaszok hátterében állhat fertőzés, diétás kihágás, rendszertelen táplálkozás. Első lépésben vezessen étkezési naplót és minden nap számolja ki a bevitt összetevőket. Csökkentse az egyszerű szénhidrát arányát. Legyen napi 5 étkezés, de kisebb, mennyiségben. Alkalmazzon probiotikus kúrát. Minden nap mozogjon legalább fél órát. A panaszokat okozó élelmiszerek általában a puffasztó zöldségek és a fűszeres, zsíros ételek. Az étkezési napló vezetésével az Ön számára kerülendő élelmiszerek is kiderülnek. Alkohol- és dohányzási tilalom.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.