Savhiányos állapot
Tisztelt Doktor Úr! Az utolsó savlekötő óta eltelt már 10 nap és én még mindig rosszul érzem magam, sőt már elfertőződött a hasam is. A Normixtól pedig már első nap után megfájdult még jobban a hasam, de még egy napig beszedtem, aztán már nagyon megfájdult, ezért abbahagytam a szedését. A gyomrom, ha lúgos ételt eszek, akkor megfájdul és hányingerem lesz és nem is vagyok olyankor éhes már, és utána már nekem nem kezd fokozott savtermelésbe a gyomrom, de ha irritáló anyagot iszok, pld. tea, akkor a gyomorsavszabályozót irritálja, és savgőzt lökdös fel. Mit lehet ez ellen tenni, mert így nem tudok már szinte létezni, az örökös rosszulléttől. Egyenlőre 2x1 Probiotikumot szedek a hasamra, de félek, ha nincs elég gyomorsavam, akkor a hasam sem fog tudni meggyógyulni, mivel nem tudja fertőtleníteni a beleket. A lúgosítás és a nagy dózisú PPI annyira levitte a savamat, hogy már nem tud rendesen működni i ez az egész rendszer és soha többé nem lesz normális savtermelés? Köszönettel: K. Ildikó
Dr. Plósz János válasza Hypaciditas témában
A legerősebb savcsökkentő szereink is csak pár napig képesek a savtermelést gátolni, így 1 hét után a savtermelési képesség visszaáll a normális szintre. A savcsökkentők melletti magasabb gyomor-pH tényleg fokozott érzékenységet jelent bizonyos fertőzésekre, de ez nem jelent nagy kockázatot. A gyomorsav nem "fertőtleníti" a beleket, a savas gyomortartalom már a nyombélben közömbösítésre kerül. Javaslom, egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, mozogjon rendszeresen, intenzíven, fogyasszon folyadékot és rostot bőben.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.