Alkohol, gyulladás?
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 10 hónapja kezdődtek a panaszaim, fűszeres étel és alkohol fogyasztása után. Mivel később enyhébb formában, de vissza-visszatértek a tünetek (hidegrázás, magas pulzus), gyomortükrözésen voltam. Eredmény: I. Partialis villus atrophia II. stádium vékonybél-nyálkahártyában (PVA-II, Marsh: 0 típus) . Enyhe, chronicus, aspecificus duodenitis. II. Enyhe, chronicus, reactiv antrum-gastritis. Helicobacter negatív. Hasi UH, máj-, veseértékek, Chromogranin-A, tumormarkerek rendben. Diétáztam, savkötőt és probiotikumot szedtem (ez utóbbit szedem még). Újra megpróbálkoztam az alkoholfogyasztással és azt vettem észre, hogy gyakran lágy székletet, hasmenést okoz. Nem feltétlenül másnap, van, hogy 2-3 napon belül tapasztalom, ezért eleinte nem hoztam összefüggésbe az alkohollal, de egyre inkább úgy tűnik, hogy van összefüggés. Van, hogy csak egyszer jelentkezik a lágy/híg széklet, de egy napnál tovább nem tart. Egyébként rendszeres a székletem, napi egyszer jelentkezik, székrekedésem soha nincs. Színe barna, világosbarna, néha sárgás. Visszatérhetett a gyomor- illetve bélgyulladás? Vagy a vastagbél is érintett lehet? Milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégezni? Köszönettel
Dr. Plósz János válasza alkohol témában
Az alkoholra való fokozott érzékenység mögött sok esetben hisztamin-intolerancia áll (ezt DAO-szint meghatározással igazolható). A probiotikum segíthet a széklet rendezésében (érdemes lehet több készítményt megpróbálni, mert mindenkinek más lehet a legoptimálisabb).