Mi lehet a baj? Lefekvést követő hirtelen szédülés

Kedves Webdoktor!


Egy igen furcsa tünet felől érdeklődnék.

Tavaly ősszel az egyik este arra riadtam fel álmomból, hogy rettentően szédülök. Talán nem is a szédülés a megfelelő szó erre: , mintha egy pillanatra lezsibbadt volna az arcom+szédülés. Hirtelen mindenki stroke-ra gondol, de azt hiszem az arczsibbadás kifejezés is túlzás picit és korántsem pontos, illetve ha annyi stroke-om lett volna, ahányszor ezt éreztem...nos biztos vagyok benne, hogy már nem lennék az élők sorában és rekordot is döntöttem volna.

Úgy kell elképzelni, hogy fekszem az ágyban és éppen aludni készülök, amikor hirtelen egy másodperc erejéig iszonyatosan elkezdek szédülni. Ez tényleg csak egyetlen másodperc: ezt követően a szemem kipattan és nem tudok, nem merek tovább aludni.

Ez az érdekes tünet kb két hónapig tartott. Nem jelentkezett minden este, de úgy három-négy naponta biztosan előfordult. Olyan is volt, hogy egy este többször is.

Jellemző, hogy a "szédülést" követően halálra rémülök és nem merek elaludni. Az agyam szó szerint zakatol és rettegek az alvás gondolatától: ugyanis a tünet mindig akkor jelentkezett, amikor feküdtem és már közeledett az alvás állapota.

Hogy miért nem fordultam orvoshoz?
- Első esetben arra fogtam, hogy túl sokat ettem vacsorára.
- Második esetben attól kezdtem el rettegni, hogy szénmonoxid mérgezésem van (mint kiderült a konvektor tökéletesen működött)
- Végül oda jutottam, hogy biztos a stressz (eléggé stresszes munkám van): vettem nyugtató teákat és egy doboz Valeriánát. Egyik sem segített...használatuk után is előfordult a furcsa tünet.

Végül azért nem fordultam orvoshoz, mert úgy tűnt rájöttem a megoldásra:
-sajnálatos módon a lábkörmöm gombás. A tévében reklámoztak egy szert. Ha jól tudom Nailner a neve. kenegettem vele a lábkörmeim rendszeresen, talán egy picit többször is a kelleténél. Arra jutottam, hogy a Nailner használatát követő második héten jelentkezett először a szédülés. Gondoltam: lehet, hogy ez okoz valamiféle mérgezést?
Két hónap után abbahagytam a kenegetést és hihetetlen módon, úgy tűnt ráhibáztam: a kenegetés befejezését követő negyedik napon megszűnt az esti "programom". Mondanom sem kell minden este rettegtem, hogy majd biztosan ma...biztos ma...és megfogadtam ha újra előfordul a szédülés akkor nincs kecmec, irány az orvos.

A szédülés (vagy hirtelen zsibbadás) megszűnt. Hónapokig nem is jelentkezett. Szinte biztos voltam abban, hogy a Nailner okozta ezt a furcsa tünetet.

Egészen tagnap estéig:
Próbálom magam meggyőzni, hogy csak képzelődtem tegnap este, de egy pillanatra, mintha ugyan azt éreztem volna (talán picit enyhébben), mint egy éve éjszakánként. Nailnert nem használok, de be kell valljam a héten vettem egy doboz Canesten plust, és elkezdtem kenegetni egy helyen a testem. (kb körömnyi méret)., Mint levelemből látható állandóan küzdök különféle gombás fertőzésekkel. Sajnos újra és újra előjönnek ezek nálam. A probléma az, nem hinném, hogy a Canesten miatt történt a tegnap este (talán a Nailnernek sincs semmi köze a tavaly történtekhez.) A betegtájékoztató és különféle fórumok szerint, ezek a gombaölő szerek nem okoznak ilyesmit, maximum helyi irritációt, ráadásul az este előtt azt hiszem haramdjára használtam.

Mi lehet a probléma?
Ezek a gombaölő szerek okozhatnak ilyen reakciót? Valamiféle mérgezés tünete a lefekvést követő hirtelen szédülés?

A nap nagy részében tökéletesen érzem magam. Beteg nagyon ritkán vagyok, nem is tudom mikor voltam orvosnál utoljára. Változatosan étkezem (zöldésget, gyü, ölcsöt rendszeresen eszem), nem vagyok elhízva (pár kiló súlyfelesleg talán van), rendszeresen tisztálkodom. Nem dohányzom és csak ritkán iszom alkoholt. Egyetlen "bűnöm", hogy mozoghatnék talán többet is, de egyáltalán nem jellemző rám az egyhelyben ücsörgés vagy a folytonos fekvés.

Gondoltam már mindenre:
- cukorbetegség,
- epilepszia,
- agydaganat.

De ha ezek közül valamelyik, akkor miért nem jelentkezett egy teljes évig ez a borzasztó tünet?, Hogy tűnhetett el? És most miért jött újra elő?
Most úgy vagyok vele megfigyelem magam.
Tegnap tényleg enyhe volt a "szédülés".. (lehet nem is az volt, csak a régi emlékek miatt már lesben állok minden alvás előtt.)
Abbahagyom a Canestent és meglátom mi lesz. Bár megfogadtam ha csak egyetlen egyszer érzem ezt a furcsaságot azonnal orvoshoz megyek, már csak azért is mert borzasztó a kialvatlanság.

Elnézést, amiért ilyen hosszú lett.

Várom Válaszát!

WEBBeteg szakértő válasza szédülés témában

Kedves Kérdező! Nincs arról tudomásom, hopgy a gombaölő szerek okoznának ilyen jellegű panaszokat. Inkább tulajdonítható szerintem a stressznek, illetve valamilyen alvászavar részének. Próbáljon nem gondolni rá, minál többet mozogni, este lefkvés előtt olvasgatni, elterelni a figyelmét. Komolyabb ideggyógyászati megbetegedések nem szoktak ilyen tüneteket okozni, pláne nem éves szünetekkel. Ha csak jelentkeznek a panaszok, keressen fel egy ideggyógyászati rendelést. Üdvözlettel.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Megválaszolva: 2009. november 09.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Forgó szédülés terhesseg
Kedves Doktornő! 36 eves vagyok 25 hetes várandós. kb 2 hónapja (eddig 4 alkalommal) alakult ki hirtelen fulzugas/dugulas a jobb fülemben majd elég erős forgó...
Mi okozhatja a régóta fennálló...
Tisztelt Doktor Úr! Több, mint 5 éve egy intenzív hányással párosuló erős szédüléssel kerültem kórházba (stroke, neurológia). Mivel semmi kóros problémát nem...
Alcsony pulzusszám pajzsmirigy...
Tisztelt Doktornő! 75 éves vagyok. Régen pajzsmirigy túlműködés, 2016-tól alulműködés a diagnózis, a TSH szinten van tartva Letrox gyógyszerrel. A...
Szédülés és beszéd akadás
Tisztek Doktornő! Menyasszonyom kB. egy héttel ezelőtt elkezdett alkalmanként szédülni. A szédülés általában nem tart soká, de ilyenkor a beszéde is egy...
Szédüléses érzés 2.0
Tisztelt Dr. Dunás-Varga Veronika, 2022.12.27. 21: 31-kor kaptam öntől választ és arra szeretnék újra írni önnek. Remélem visszanézhető a korábbi válasza,...
Szédüléses érzés
Üdv, Kicsit komplex kérdésem van és iránymutatást szeretnék kérni, merre menjek tovább. Kifejtős rész: Kb. egy évvel ezelőtt (talán kicsivel több) a covid...