Ételkészítéshez használható fűszerek
Szépestét kívánok Veseelégtelenséget állapítottak meg kreatinin tartalom a vizsgálatkor 174 umol/L volt, 11.04.07.-én. A diétázás ételek készítéséhez használhatok-e: - őrölt pirospaprika fűszert, - majoránna fűszert - vöröshagymát (milyen formában: nyersen, főzve, pároláskor használva), - köménymag fűszert, - chili paprikát, Kérdésem még, hogy a zöldfűszerek közül melyiket nem használhatom?, - gombát. Kérem segítő szíves válaszukat. Tisztelettel: Németh Ferenc
Dr. Szanyi Andrea válasza vesebetegség témában
Kedves Kérdező! A veseelégtelenségben alkalmazott diéta függ a veseelégtelenség mértékétől, melyet nem csak a serum kreatinin érték alapján határozunk meg. A vizelet koncentrációja és a vizeletben ürített anyagok, mennyisége és minősége is fontos. (pl.van-e fehérjevesztés) . A diéta legfontosabb része a natrium és foszforbevitel korlátozása, csökkentett sótartalmu ételek fogyasztása. A vegeta és ehhez hasonló ízfokozók mindenképpen kerülendők a magasabb natrium tartalom miatt. A túlzott fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. Mindenképpen javasolt a bő folyadékfogyasztás. A gomba fogyasztás korlátozása a vizeletben ürített fehérje, mennyiségének függvénye. Súlyos veseelégtelenség esetén egyéb étrendi korlátozások is szóba jönnek. Pontosabb információkért forduljon nefrológus szakorvoshoz.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.